www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ДИЕТА С КОРСЕТ СВАЛЯ КИЛОГРАМИ ЗА ДНИ

(0 votes, average 0 out of 5)

 

 

Първото нещо, което прави Каролин сутрин, веднага след като сложи крема на лицето си, е да извади от чекмеджето с бельо корсета. После извършва ритуал, станал вече неразделна част от сутрешното приготовление преди закуската.

54-годишната жена е една от стотиците британки, които вече са си купили тази доста остаряла форма на долно бельо в стремежа си да свалят килограми. Каролин Джоунс поема дълбоко въздух, обгръща тялото си с корсета и пристяга здраво металните му закопчалки. Веднага обиколката на талията се смалява от 68 на 63 сантиметра.

Това временно вталяване обаче не е истинската цел на жената. Каролин вече знае, че когато след минути седне в малката си кухничка, за да закуси, металните "ребра" на корсета постоянно ще притискат стомаха навътре, така че поемането на всяка следваща лъжица храна е усилие.

Пластичен хирург в САЩ показва на пациентка как да затяга корсета си, за да сваля килограми.

И стомахът много скоро ще даде сигнал, че вече е сита
Какъв е резултатът от това сутрешно "мъчение", както го определят някои? По-малка закуска и по-малко калории.

Каролин, която вече е на средна възраст и има едно дете, повтаря ритуала с корсета преди всяко ядене през деня. Разказва, че благодарение на него е успяла да свали 13 килограма за 9 месеца, като е намалила мярката на дрехите си от 16 на 12. Когато започнала, обиколката на талията била 76 см. Макар че според много жени вече е достатъчно слаба, тя е решена да продължи да спазва същата дисциплина, пише в. "Дейли мейл". "За първи път от много месеци се почувствах добре от начина, по който изглеждам", признава британката.

Новата мания се нарича корсетена диета и според мнозина е доста ефективна, без да е нужно да се гладува. Вече има фирми, които се занимават с изработката по поръчка на корсети, които отговарят на мерките на всяка жена. Дамата тръгва от определени килограми и обиколка на талията с определен размер корсет и оттам започва да сваля, като го пристяга все повече и повече.

Всъщност новата мода тръгва както винаги от Холивуд. Пробвали са я вече много звезди, впечатлени от възможността доста бързо да оформят сексапилна талия като на бабите ни.

Актрисата Джесика Алба ползвала корсет, за да влезе във форма след бременността си. "Носех двоен корсет ден и нощ в продължение на 3 месеца. Потях се доста, но си заслужаваше", разказва тя. Според мълвата дори суперслабата Гуинет Полтроу е ползвала корсет, за да извае фигурата си.

Новата диета става все по-популярна и в Европа. Привържениците обясняват, че с притискането на талията - точно това, заради което някога корсетите са били заклеймени като инструменти на мъчение и символ на потискането на жените от мъжете - той се превръща в перфектния инструмент за намаляване на теглото.

Основната идея е, че той ограничава обема на стомаха и кара жената, която го носи, да усеща защитане след по-малко ядене, обясняват производителите на съвременното дамско бельо. Нещо като външни връзки за корема, обясняват специалистите. В същото време производителите претендират, че новите корсети са удобни и позволяват свободно движение на жената и не я оставят без въздух, както във викторианската епоха.

Те обаче предупреждават жените, че преди да започнат диетата, трябва да си поръчат корсет по индивидуални мерки, за да е ефективна. Свалянето на килограми не можело да стане с конфекция.

Една от производителките на корсети във Великобритания е Виктория Уатланд. Тя разказва, че започнала да изработва този вид бельо още преди 20 години. Интересът бил привлечен, когато лекари предписали на брат да носи ортопедичен корсет, за да се възстанови от нараняване на гръбначния стълб при игра на ръгби.

Със задачата се заела Виктория. "Това си беше цяло инженерно произведение", спомня си днес тя. После продължила да се занимава с изработката на корсети за всекидневна употреба. В началото те били популярни сред жени, които имат гръбначни изкривявания, или за хора, страдащи от синдрома на хроничната умора. Те установили, че корсетите им дават опора, която поддържа стойката, намаляват болката и умората в гърба.

Самата Виктория смята, че корсетът е чудесно бельо, което оформя прекрасно фигурата на жената независимо от това каква мярка е тя. "Смятам, че не е просто съвпадение фактът, че откакто корсетите вече не са на мода и излязоха от употреба, натрупването на мастна тъкан около талията на жените, характерно за средната възраст, започна да се появява много по-рано", смята тя.

33-годишната британка Катерин Хъдсън също разказва, че корсетът е помогнал не само да ограничи яденето си, но и да се почувства много по-добре. Тя отслабвала, без да се налага да се разделя с някоя от любимите си храни. "Харесвам усещането за опора на коремните мускули, което ми дава корсетът. Той ме окуражава да ги стягам и сега те са по-тренирани откогато и да било. Сега съм по-слаба, отколкото преди да родя дъщеря си", разказва тя.

Пионер на диетата е пластичният хирург от Бевърли Хилс Алекзандър Синклеър. Докторът твърди, че някои от пациентките му са намалили за постоянно обиколката на талията си с по 15 сантиметра от носенето на такъв корсет. Бельото не само оформя по различен начин фигурата, като мести ребрата, но натискът на корсета значително ограничава апетита, което води до намаляване на теглото, обяснява специалистът.

Някои медицински специалисти обаче предупреждават за потенциалните усложнения, до които може да доведе носенето на корсет. Продължителната употреба на такъв вид бельо може да доведе до притискане на вътрешните органи, да увреди кожата и да ограничи дишането. "Носенето на корсет като ограничаващо средство означава, че стомахът не може да се разширява при ядене.
Макар че притискането едва ли ще причини разместване на вътрешните органи, това може да попречи на движението на гръдния кош при дишане", предупреждава проф. Пиер-Марк Булу, ендокринолог в лондонската "Роял фрий хоспитал".

Специалистът обяснява, че пълните хора и без това имат вече намален капацитет на белите дробове, така че прилагането на допълнителен натиск върху диафрагмата може да причини дихателни проблеми.

Булу обаче е съгласен, че ако корсетът се използва разумно и за ограничено време през денонощието, той може да бъде полезен инструмент в пазенето на диета. Например, ако го използвате само преди ядене и после го сваляте, не би трябвало да причини проблеми, смята специалистът.

ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ

- Първите корсети се появили при древните гърци. Твърди се, че във викторианската епоха дори били премахвани някои от ребрата на жените, за а може корсетите им да бъдат стягани по-плътно.

- Викторианците вярвали, че обиколката на талията на момичето трябва да е толкова, колкото са и годините .

- Най-тесните корсети били с обиколка на талията 50 см.

- По времето на крал Едуард модата изисквала специална форма корсети, които да придават на жената профил на човката на лебед. Те изтласквали гърдите нагоре и бутали бедрата назад, за да се получи S-образна стойка.

- С идването на 20-те години на миналия век дошла манията за момчешка фигура сред момичетата, така че корсетите се изработвали така, че да сплескват гърдите.

- През 30-те г. за кратко се изработвали гумени корсети, но се оказало, че горят.

- През 50-те години излезли на мода специални колани, които сплесквали задните части на жената. Смятало се, че е вулгарно те да бъдат показвани.

- През 1958 г. се появили първите корсети от ликра, които можели да се носят направо върху кожата и да се перат лесно.

- През 80-те г. на миналия век както корсетите, така и коланите излезли тотално от мода.

 

 

24chasa.bg

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 191 посетителя в сайта