www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ДИЕТИ ПРИ ОГРОМНО ЗАТЛЪСТЯВАНЕ

(1 vote, average 5.00 out of 5)

как да отслабнем


Затлъстяването - бич на нашето съвремие

Съвременната медицина отчаяно апелира за намаляване на телесните мазнини, а резултатите от проучванията за теглото на хората са повече от обезпокоителни - 70 на сто от европей­ците, в това число и българите, са с наднормено тегло. От тях над 35 % са затлъстелите хора с хронични болести като диа­бет, високо кръвно и холестерол, ставни и венозни проблеми. Всички те се дължат именно да повечето килограми. Това оз­начава, че всеки трети европеец е прекомерно дебел и болен заради това, а тези заболявания са първите 6 водещи причини за преждевременна смърт, тъй като включително причиняват и рак.

Основната предпоставка за профилактиката и лечение­то на затлъстяването и всички съпътстващи го увреждания е нормализиране на телесното тегло. Може да постигнете това с помощта на два основни "лоста" - двигателния и диетичния режим. За да отслабнете трайно, е необходимо да се увеличат физическото натоварване и движението пеша и двигателният режим да е хармонично съчетан с диетично хранене.

Колко пъти на ден да се храним, за да не напълнеем?

Предраз­положените или засегнатите от затлъстяване трябва да спазват следните правила:

  • Храненето да става 4-5 пъти дневно с обемиста и засищаща, но бедна на калории храна (зеленчуци, не-сладки плодове, не­тлъсто месо, мляко и млечни продукти, яйца, риба).
  • Добре е да се избягват възбуждащи апетита ястия, острите подправки, солените и пикантните храни, тестените продукти, сладкишите, конфитюрите и сладкар ските изделия, алкохол­ните напитки.
  • Хлябът да се ограничава около 50-100 г дневно и да бъде типов, ръжен или черен, които са по-малко калорични и по­-богати на витамини и минерални соли.

Да не се приемат подсладени напитки

Често хората с наднормено тегло отминават проблема с пренебрежение, тъй като нямат сили да променят начина си на живот. А това е неизбежно необходимо за справяне с проб­лема. Само с краткотрайна диета от една седмица и временни ограничения не се свалят много килограми, при това трайно. Така че оправданието, че вече сте пазили диети, но те не ви действат и затова е по-добре да не полагате усилия, е напълно неоснователно.

Диетите изискват строги хранителни ограничения, проме­нят плавно хранителните навици и стопяват килограмите за­дълго. Тези режими са разработени за постепенно вталяване за хора със затлъстяване и затова няма риск да се получи т.нар. йо-йо ефект, след като спрете диетата. Имайте предвид обаче, че е почти изключено да се върнете към предишния си начин на хранене, ако сте със затлъстяване. Трябва завинаги да се на­учите да живеете без полуфабрикати и пакетирани храни, га­зирани и подсладени напитки.

Не се отказвайте и с оправданието, че и така се харесвате, и предпочитате да сте щастливи, макар и закръглени, вместо слаби и гладни. Изборът всъщност се състои в друто - да сте здрави или болни.

На какво вреди пълния организъм?

Наднорменото тегло съсипва целия организъм, започвайки от прекомерното натоварване на ставите, сърцето и стигайки до натрупването на мазнини и токсини, които увреждат един по един органите. Изберете си дълготраен режим, който пасва на вашия начин на живот, и започнете да го спазвате. Дайте си една година и се поздравете с нов външен вид и много по-висок тонус. Имайте предвид, че 12 месеца за хора със затлъстяване са дори кратък период. Правилото е, че килограмите се свалят за толкова време, за колкото са качени. А вие със сигурност не сте станали 80 кг от 55 кг за 2 месеца. По-вероятно е това да се е случило в рамките на години, затова ще ви е нужда поне една след това, за да отслабнете. Когато достигнете оптималното си тегло, върнете се към първа глава и диетите в нея, за да под­държате лесно достигнатите килограми.

Има няколко общи съвета за здравословно хранене, които трябва да спазвате, независимо коя диета ще изберете да се пре­върне във вашия нов хранителен режим за следващите месеци. Задължително се хранете до 5 пъти в рамките на един ден. По този начин производството на инсулин се намалява, акогато той присъства в малки количества в организма, мазнините не се трупат като клетъчни мастни депа. Освен това се притъпява гладът и се намалява рискът от преяждане. Не се поддавайте на изкушенията и не яжте безразборно всичко, което се изпречи пред очите ви.

Не полагайте излишни усилия да изядете всичко, което е в чинията ви. Ако се усещате сити, но порцията ви още не е из­ядена, не приемайте като задължение да я довършите на всяка цена. Тялото ви най-добре знае кога е сито.

Ако консумирате алкохол, намалете броя на чашките. Пи­тиeтaтa са доста калорични и е най-добре да минете само на вино. Намалете употребата и на кофеин - особено когато сте на диета, прекомерните дози кофеин действат стресиращо на сърцето и цялата сърдечно-съдова мускулатура.

Уверете се, че се храните в правилната обстановка. Дори му­зиката е от значение. Тя оказва влияние върху всички сфери от човешката дейност. Доказано е, че всеки различен музика­лен жанр се отразява върху количеството и скоростта, с която приемаме храната. Сами преценете коя музика ви подтиква да се храните лакомо, да не дъвчете добре храната, да ядете обил­но. Изберете си тази, която да ви предразполага към спокойно хранене. Когато човек яде бавно, по-бързо се засища.

Как да съставим хранителния си режим?

Променяйте постепенно начина си на хранене! Така ще улесните организма и психиката си. Харесайте си режим и не започвайте да го спазвате веднага. Опитайте първо да "внедри­те" част от правилата му в менюто си, и постепенно и останалите. Така неусетно ще започнете да го спазвате изцяло и да отслабвате. Например през първата седмица спрете сладките десерти, през втората - безалкохолните напитки, и така, дока­то изчистите вредните храни.

Бъдете търпеливи! Първите успехи идват много бързо. При всяка диета обаче настъпва фаза, в която темпото на промените се забавя значително. И това е съвсем естествено, защото орга­низмът вече се е настроил към режим на недостиг и се справя с по-малкото количество храна, без да настъпват големи промени. В такива случаи сменете за седмица-две менюто, за да излъжете метаболизма, и после се върнете отново към диетата.

През първата седмица може да се отслабне с до 3 и половина килограма, когато диетата не е много строга. Но не се лъжете, че това отслабване ще продължи със същите темпове и през следващите седмици. След първата и окуражаваща седмица теглото ви ще намалява в зависимост от диетичния режим с около половин килограм седмично. Това отслабване зависи от първоначалното ви тегло, начина на хранене и режима на спорт. Не започвайте обаче да се движите прекомерно, ако страдате от затлъстяване, защото само ще натоварите ставите излишно. Първо редуцирайте теглото с около 15 % и след това потърсете подходящ за вас начин да спортувате.

Променете завинаги и начина си на готвене. Престанете да пържите и започнете да ползвате фурната и скарата. Гответе с по-малко мазнини и не слагайте олио в салатата. Запасете се с нискокалорични храни и много зеленчуци, които трябва да са винаги свежи и готови за употреба в хладилника ви.

Използвайте естествени начини за прекъсване на глада

Например чаша мляко, тънко парче шунка, ябълка, твър­до сварено яйце, грейпфрут, морков, парче краве сирене или шепа ядки.

 

Не се отчайвайте, ако кантарът престане да отчита напре­дък въпреки усилията ви. Качвайте се на него дори в мигове на омерзение заради някое инцидентно преяждане или нару­шаване на правилата. Водете си дневник, в който да отчитате успехите и неуспехите си в борбата с излишните килограми. С негова помощ един ден ще имате сериозен повод да се похва­лите за търпението и постоянството си.

 

Как да свалим 30 и над 30 килограма:

Диета без йо-йо ефект сваля трайно 30 кг

Диета за сваляне на 30 и повече кг

Да свалим 30 кг е възможна задача

Тамаз Мчелидзе отслабна с 74 кг за година

 

Вижте диети, които работят


 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 183 посетителя в сайта