www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ДИЕТАТА НА ЛЕМЕ СВАЛЯ 35 КГ

(0 votes, average 0 out of 5)

диета на Алберико Леме

Принципи на диетата на Леме

Може ли някои да си представи, че доматиет и морковите трупат килограми? Това твърди Италианският диетолог Алберико Леме. В неговата  диета домати и моркови са забранени, може да се яде месо, риба, паста и зехтин

Алберико Леме от северния град Дезио е новата звезда на небосколона на диетите в Италия. Няколко известни личности от телевизията, следвали диетата на д-р Леме, се похвалиха с чудотворно бързо отслабване, и то с много килограми

Сред тях е и Симона Тали, която разказа в тв предаване как е свалила след раждането си 24 кг за месец с диетата на д-р Леме.

Следването на диетата Леме обаче е скъпо – 900 евро на месец струват консултациите при доктора. Всички, които я спазват, минават през специални тестове, които определят дали са подходящи за метода, след което получават и книгата на Леме “Човекът, който шепнеше на шишковците”.

Наричащият се “биоскулптор” Алберико Леме определя диетата си като философия. Според нея на храненето се гледа под качествено различен ъгъл. Методът позволява например сутрин да се закусва обилно със спагети със зехтин, чесън и люто чушле.

Основният принцип на диетата е, че не се броят калориите,

защото “човешкото тяло функционира като химична лаборатория”. Важен е най-вече гликемичният индекс на консумираните храни. Диетата се разделя на две фази – отслабване и поддържане.

Какви са основните и? правила в диетата на Леме?

- Никаква сол, защото тя качва гликемичния индекс и увеличава задържането на течности. Не се допуска дори осоляване на водата за варене на паста.

- Никакви захари – индустриалната захар стимулира произвеждането на инсулин, който е човешкият хормон, виновен за затлъстяването.

- Никакъв хляб – въглехидратите трябва да се поемат под формата на паста или частично под формата на зеленчуци и плодове. Хлябът се интегрира в диетата във втората и? част.

- Месо и паста никога не се комбинират! Диетата Леме дава преимущество на протеините, но въглехидрати и протеини не трябва никога да се консумират заедно.

Какво е позволено?

Позволява се всякакъв вид готвене на храната, дори пържене. Храните без сол могат да се подправят дори със зехтин и с всякакъв вид подправки. Препоръчват се чай и кафе.Според д-р Леме храните, от които се напълнява, са следните: домати, моркови, плодове, захар, оцет, мляко, слaдкиши и вино. Логичен е и въпросът – как така са позволени пържените храни, а не са разрешени моркови и домати, които са нискокалорични? Това е така, защото методът Леме е хранителна философия, която следва различни правила – те не са свързани с килокалориите, а с гликемичния индекс. Според Леме доматът стимулира инсулина, поради което малко домати могат да доведат до формирането на половин кило тлъстини. Освен това една и съща храна, консумирана в различни моменти на деня, води до различни нива на гликемия. Затова и диетата Леме предвижда паста със зехтин, чесън и люто чушле да се яде сутрин – тогава метаболизмът функционира най-добре и пастата няма да доведе до дебелеене.

Във фазата на отслабването дневното меню за закуска, обед и вечеря предвижда месо (и на закуска), риба, чай, кафе, лук, гъби, паста с люта чушка. Всичко това може да бъде подправено със зехтин, масло, лимон и подправки. Нищо друго.

Диетата обещава загуба на 10 кила за 4 седмици, но във втората фаза на поддържането, която продължава 3 месеца, загубата на тегло е по-бавна, защото се включват храни като пица, домати, бира, сирене.

За няколко месеца обаче могат да се смъкнат 30-35 кг

Диетата има много противници в Италия, които предупреждават за рискове, свързани в монотонния хранителен режим, който преобръща наопаки нормалните хранителни навици. Основният риск за здравето е свързан с прекаляването с протеини (месо на обед и риба на вечеря) – те могат да натоварят бъбреците и черния дроб. Затова се препоръчва и много вода.

Според д-р Леме спортуването не е важно за отслабването. Ако обаче обичате да спортувате и продължите да правите това по време на диетата, може да се почувствате натежали след закуска със спагети например.

Втората фаза на поддържането започва след 4-ата седмица и включва постепенно различни храни. Например през втората седмица от тази фаза се включват сирене и домати, през третата – пица, чушки, бира, през четвъртата седмица – сладолед, но сутрин.

Примерно дневно меню от диетата на Леме

За 1-ия и 2-ия ден:

Закуска - свинска пържола и горчиво кафе.

Закуска в 10 часа – лимон.

Обяд – пилешка пържола в желано от вас количество.

Следобедна закуска – неподсладен чай.

Вечеря - риба меч в желано от вас количество

За 3-ия и 4-ия ден

Закуска – горчиво кафе, паста със зехтин, чесън и люто чушле

Закуска в 10 часа – лимон

Обяд – пуешко месо в желано от вас количество

Следобедна закуска – неподсладен чай

Вечеря – риба тон

За 5-ия и 6-ия ден

Закуска – горчиво кафе и телешка пържола

Закуска в 10 часа – лимон

Обяд – пилешка пържола

Следобедна закуска – чай

Вечеря – риба в желано от вас количество

За 7-ия ден

Закуска – кафе и пържени гъби

Закуска в 10 часа – лимон

Обяд – пържен лук

Следобедна закуска – чай

Вечеря – риба меч

Рецептата за паста с люта чушка

 

Сварява се паста в количество по ваш избор в безсолна вода, след което се изсипва водата. В тиган със зехтин се запържват чесън и люто чушле, към които след това се прибавя пастата.

 

 

 

24chasa.bg

 

 

 

Вижте всички диети

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 434 посетителя в сайта