www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ПЛАЗМА ЩЕ ЛЕКУВА СТАВИТЕ И СУХОЖИЛИЯТА

(2 votes, average 2.50 out of 5)

 

 

Как лекува плазмата?

Нов метод за лечение с инжектиране на плазма, използван за по-бързо лечение на различни травми и заболявания на мускулите, сухожилията и ставите, ще бъде въведен в Клиниката по артроскопска травматология към Военномедицинска академия (ВМА) до дни, предаде  Aгенция „Фокус”, цитирайки доц. Антони Георгиев – началник на Клиниката по артроскопска травматология към ВМА, където методът ще бъде използван, и има необходимата апаратура.
„Принципът е да се използват растежни фактори - белтъчни съединения с различен произход от кръвни клетки, тъкани, от съдовата стена, от левкоцити, от черния дроб, които да стимулират и регулират процесите на възстановяване на тъканите”, каза доц. Георгиев. По думите му методът спада към биологичните методи на лечение. 
„Използват се възможностите на човешкия организъм, за да се третират проблеми от възпалителен, дегенаративен или травматичен характер на организма. Методът е разработен в края на 90-те години от стоматолози и пластични хирурзи с цел да се спомага лечението, както и за по-бързо и качествено зарастване на раните. За пластичните хирурзи това е от възлово значение. В последните 4-5 години методът намира по-широко приложение и в травматологията”, допълни доц. Георгиев. По думите му методът не идва да запълни някакво място, което до сега е било празно в медицината. „С този метод се обогатява и увеличава нашият „арсенал” на техники и методи за повлияване на възстановителните процеси. В ортопедията методът може да се използва в няколко направления. Използва се възможността растежните фактори да бъдат концентрирани в участъците на опорнодвигателния апарат, където има някакви проблеми – мускулни, сухожилни и ставни. Методът намира приложение при травми и при групата на заболяванията от пренапрежение, които се срещат при спортисти и при физическа работа, както и при групата на хората с артрозни промени в ставите”, допълни доц. Георгиев. 
По думите му методът спомага възстановяването на промени, при които има засягане и изменение на ставния хрущял. „При артрозата възможностите за възстановяване на увредения хрущял са минимални. Този метод може да спомогне възстановяването до някаква степен. По-голяма полза за болните от артроза методът може да донесе, когато става въпрос за травматични увреди на хрущяла. При артрозата трудно се повлияват неблагоприятните промени на хрущяла”, допълни доц. Георгиев. Очаква се следващата седмица методът да бъде изпробван за пръв път. Първите пациенти, при които ще бъде приложен, ще бъдат спортисти.

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 1854 посетителя в сайта