www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ПЛОСКО СТЪПАЛО, КАКВИ СА ПРИЧИНИТЕ ЗА ПОЯВАТА МУ

(1 vote, average 5.00 out of 5)

Какво представлява плоското стъпало?

Няма официална статистика при колко българи се наблюдава плоскостъпие. Но според практиката ми от 10 прегледани пациенти дневно двама или трима са с този проблем, разказва д-р Александър Фудулски, ортопед. По-често те са възрастни хора, които търсят специалист заради последствията от плоскостъпието.

Става дума за допълнителни деформации на стъпалото като изкривяване на пръстите на краката, популярните израснали кокалчета по стъпалото и др. Всичко това е резултат от некоригирания проблем в по-ранна възраст.

Причини за плоско стъпало

Искам да обърна внимание, че човек се ражда с плоско стъпало, казва д-р Фудулски, което в процеса на израстването и заради натоварването оформя напречни и надлъжни сводове. При някои хора това е в резултат на слабост на съединителната тъкан (а дали имате този проблем, можете да проверите на ръката си - ако примерно при огъване палецът ви се извива повече от 60°в посока опакото на дланта). Затова сводовете при тях са по-малки от нормалното и след години вече се сблъскват с последствията на плоскостъпието - умора в стъпалото, в мускулите на крака, болки от неправилния натиск в ходилото и по-късно деформации на крака, които понякога изискват оперативни корекции.

Както казахме, една от причините за плоскостъпието е слабост на съединителната тъкан. А сред другите е неправилно развитие, провокирано примерно от наднормено тегло в детска възраст. Увеличени натоварвания при някои спортисти водят до същия резултат, а има и вродени състояние, предизвикващи проблема. В този случай той е заложен генетично и се наблюдават тежки деформации, явни още от бебешка възраст. Те изискват хирургична интервенция в много по-ранен етап (преди прохождане на детето).

Рискови групои за плоско стъпало

Дали има рискови групи за плоскостъпието? При вродена слабост на съединителната тъкан като предпоставка при хора със статични професии, изискващи продължително стоене накрак, без движение (като сервитьори, хирурзи), се засилват оплакванията от плоското стъпало. При тях задължително трябва да се вземат мерки. Те предвиждат подпиране на свода с подходящи стелки. Това е спасението.

За пациенти с плоскостъпие най-удобният ток е широкият с височина около 4 см. Ако той почти липсва, примерно както е при популярните римски сандали с равна и твърда подметка, се наблюдава неблагоприятно влияние. Предизвиква се бърза умора на мускулите, отговорни за движенията (най-често в ахилесовото сухожилие), както и възпаление от претоварването на сухожилията около глезена.

Много високият ток пък става причина за оплаквания от прекомерния натиск на средната част на стъпалото. Защото в това положение напречният свод е претоварен, човек започва да стъпва в областта на основата на втория и третия пръст. А нормалното положение е да се натоварват основите на първия и петия пръст на краката (или т. нар. първа и пета метатарзална кост). Така се стига до болезнени и мазолести образувания в стъпалната повърхност на ходилото.

Лечение на плоско стъпало

Ако коригиращите стелки не помагат на т. нар. дюстабанлии, вариантите са няколко. Плоскостъпието е степенен процес - то може да е леко изразено при единия или двата свода до тежко проявено с допълнителни деформации на глезена и стъпалото. При по-леките фази и при по-млади пациенти стелката обикновено е достатъчна за пълна корекция. Така тя ликвидира болката и умората в мускулатурата. В най-тежките случаи се налагат оперативни корекции, които да увеличат съществуващите дъги на сводовете на стъпалото.

Д-р Александър Фудулски съветва: Децата да ходят боси или с терлици

- За нормално развитие на стъпалата децата трябва да бъдат насърчавани да се движат боси или с удобни обувки. Ако те са тесни или твърди, крачетата им се стягат, което е рисково. Децата трябва да ходят, да тичат и да носят удобни и широки обувки. А боси или с терлици да се движат у дома. Това важи до навършване на израстването им - при момчетата става дума за границата 18-19 г., а за момичетата - 16-17 г.

- При наличие на плоскостъпие в ранна възраст трябва да се направят стелки, в които се залага необходимата корекция на сводовете. Може да се разчита на подобряване на състоянието до навършване на растежа. А при млади хора с вече развито плоскостъпие се изработва стелка, която има за цел не корекция, а само подпиране и подкрепа на сводовете на ходилото. Тъй като тяхната “поправка” вече не е възможна. Отново се препоръчва ходене бос и спорт.

- При възрастни хора последиците от плоскостъпието от типа “пръст чукче” се лекуват. При това състояние вторият пръст на крака се извива върху първия и се пречупва в средата. Т.е. наблюдава се ъглова деформация на втория пръст.

- При висок свод или т. нар. ескаватусно стъпало (от латински език - повдигнат) се установява по-голям от нормалното надлъжен свод и често пъти спадане на напречния. Тези хора трябва да носят специални стелки. Да избягват високи токове и да носят ниски и средновисоки с мека подметка. Защото при ток над 6 см се променя натискът върху предната част на стъпалото.

- При вродени дефекти на стъпалото е възможно краката се извият до формата на буквата “Х”. Това е т. нар. плановалгусно стъпало. Единият от елементите му е спадане на сводовете.

 

trud.bg

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 392 посетителя в сайта