www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

КАК ДА ЛЕКУВАМЕ БОЛКАТА В ГЪРБА?

(0 votes, average 0 out of 5)

 

Измъчва ли ви болка в гърба? Пили ли сте какви ли не болкоуспокояващи, мазали ли сте се с какво ли не, а болката остава?

Милиони хора по света, страдащи от убийствени болки в гърба, могат да бъдат излекувани чрез тримесечен курс на лечение с популярен антибиотик, широко разпространен и в България.

Това ще стане благодарение на революционно откритие на датската лекарка Хане Алберт, която публикува изследване, доказващо, че в повечето случаи болките в кръста и в гърба са дължат на бактериална инфекция.

"Това откритие е напълно достойно за Нобелова награда в медицината", коментира пред в. "Дейли мейл" английският хирург д-р Питър Хамлин от Юнивърсити колидж хоспитъл в Лондон, цитиран от trud.bg.Той е приложил успешно новия метод на лечение и смята, че лекарите по света трябва да преосмислят из основи своите разбирания за причините за болките в гърба. "Има още много работа, която трябва да се свърши, но ние се намираме в повратна точка, от която ще пренапишем учебниците", добавя той.

Между 60 и 80% от хората по света страдат от болки в гърба през даден период от живота си, сочи изследване на Американската хиропрактическа асоциация. Тези болки са втората най-честа причина за посещение при лекар след респираторните инфекции.

Откривателката д-р Хане Алберт е изследовател в катедрата по физиотерапия и ревматология в Университета на Южна Дания. Според нея лечението с антибиотик е ефикасно при минимум 50% от пациентите с болки в областта на кръста.
У нас от болки в кръста и гърба се оплакват над 60% от хората над 30-годишна възраст. Сред обичайните заподозрени досега бяха общото обездвижване, прекаленото натоварване на работното място (седенето с часове на компютъра или тежката физическа работа), внезапните резки движения, травмите в съответните области и болести като затлъстяване, остеопороза , диабет и др.

С новото откритие обаче екипът на д-р Алберт, в който участват и британски специалисти от Бирмингам, извади на преден план нов, неподозиран досега причинител - бактерия. Учените са изследвали проби от прешлените на хора, претърпели операции на гръбначния стълб заради непоносими болки в гърба. След като установили повтарящо се наличие на определен тип бактерия, те започнали експеримент: на 162-ма пациенти е назначен 100-дневен курс с антибиотик от групата на пеницилините, комбиниран с клавуланова киселина. Имало и контролна група, на която са давали плацебо. При пациентите на антибиотик било регистрирано рязко подобрение и излекуване на проблема за разлика от тези, приемали безобидните хапчета.

За периода на администриране на лекарството, болните докладвали общо 19 дни, в които изпитвали болка. При тези без антибиотик дните на страдание били 45. Пълните резултати от изследването са публикувани в специализираното издание "Юръпиън спайнъл джърнъл".

Един от виновниците за болките в гърба се оказва бактерия с латинското наименование Propionibacterium acnes. Досега тя бе позната като причинител на акнето при тийнейджърите. Също така се намира в устната кухина, откъдето лесно преминава в кръвообращението след нараняване на венците при прекомерно търкане с четка зъби. Разместването на междупрешленните дискове при дископатия допълнително улеснява проникването на бактерията в гръбначния стълб. Веднъж попаднал там, бацилът започва да произвежда киселина, която разяжда прешлените и предизвиква често ужасяващите болки.

Д-р Алберт твърди, че около 40% от хората с хронични болки в кръста се излекуват напълно с антибиотика. Тя обаче подчертава, че първо е необходима точна диагноза, защото дългото прилагане на антибиотик при евентуално самолечение може да увреди тежко черния дроб.

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 275 посетителя в сайта