www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

БОЛКА В ГЛЕЗЕНА И СТЪПАЛОТО

(0 votes, average 0 out of 5)

 

 

Какво представлява глезена?

Глезенът, където се срещат три кости, позволява широка гама от движение на крака и поема цялата тежест на тялото.

Обичайните причини за болка в крака или глезена включват:

· Разтежения и навяхвания.

· Фрактури Спортовете с голямо натоварване, като баскетбол или аеробика, могат да станат причина за стресови фрактури. Стрес фрактурите представляват миниатюрни пукнатини в костта. Нерядко остават невидими за рентгеновите апарати за 10 до 21 дни след нараняването.

· Бурсит и тендинит.

· Ахилесовият тендинит се дължи на възпаление на сухожилието, която свързва мускулите на прасеца с костта отзад на петата. Малките разкъсвания в сухожилието могат да се получат след усилена тренировка. Симптомът е тъпа болка, особено при тичане или скачане. Сухожилието може да развие лек оток и болезненост.

· Бунион. Неудобни обувки или наследствени фактори често са причина за това състояние. Големият пръст се изкривява към втория пръст, като понякога се качва върху или под него. Основата на големия пръст се разраства отвъд нормалния профил на крака. Тази издатина се нарича бунион. Натискът на обувките върху буююна може да бъде болезнен и да доведе до образуване на мазол. В резултат на деформацията може да се развие артрит на ставата на големия пръст.

Стъпването и ходенето върху нестабилна става може да увеличи щетите, освен ако не стабилизирате глезена със специален бандаж, шина или високи  ботуши с връзки.

Ако подозирате фрактура, незабавно отидете на лекар. Ако имате стресова фрактура:

Почивайте най-малко един месец. Може да се наложи да ви поставят гипс или специален ботуш, в зависимост от мястото на стресовата фрактура. Избягвайте всякакви натоварващи дейности за период от шест седмици до няколко месеца, в зависимост от мястото на фрактурата и съвета на вашия лекар.

Ако имате Ахилесов тендинит:

Носете маратонки  с меки подметки и избягвайте да тичате или ходите по неравен терен.

Избягвайте всякакво натоварване върху петата в продължение на няколко дни. Всеки ден правете леки разтягащи упражнения за прасците.

Ако имате бунион:

· Носете обувки с подходяща ширина при пръстите, изработени от мека кожа.

Дайте обувките си на обущар, който да ги разшири в областта на буниона. Носете сандали или леки обувки през лятото.

· По-големите деформации могат да изискват специални обувки.

Превенция

Избирайте качествени обувки, които ви прилягат по мярка. Обуйте се с по-широки носове и бомбета елиминиратт натиска върху пръстите на краката. Избягвайте тесните обувки  с тънки подметки и обувки на висок ток. Разтягайте ахилесовото сухожилие. Преди тренировка правете упражненията за прасците.

ПЛОСКО СТЪПАЛО

Потърсете медицинска помощ незабавно, ако:

·  След злополука или нараняване болката в крака е много силна и мястото е подуто.

·  Мястото гори и изглежда видимо възпалено или имате висока температура.

·  Кракът или глезенът са деформирани или сгънати в ненормално положение.

·  Болката е толкова силна, че не можете да движите крака си.

·  Не можете да стъпите на крака или да поемете натоварване 72 часа след нара­няването.

Всички бебета имат плоско стъпало

По времето когато децата навлизат в пу­бертета, при повечето се развиват извивките на сводовете на крака. Извивките са както странични, така и по дължина, за да разпределят тежестта равномерно върху стъпалото.

Някои хора обаче си остават завинаги с плоски стъпала. Други ги придобиват вследствие на натоварването при ходене. Но това не е непременно проблем.

Плоското стъпало се превръща в проблем, когато:

·  Оказва натиск върху нервите и кръвоносните съдове в стъпалото.

·  Причинява дисбаланс и ставни проблеми в глезените, коленете, бедрата или долната част на гърба.

·  Когато човек има наднормено тегло.

Поставянето на специални стелки в комфортни обувки може да осигури по-добра стойка и поза.

Обърнете се към лекар, ако плоското стъпало ви причинява постоянна болка.

Пухкавите крачета на малките деца създават впечатление за плоскостъnие. На около 5-годишна възраст, детето може да започне да развива сводовете си. Едно на всеки седем деца обаче никога не развива добре оформени сводове на краката.

Има два вида плоско стъпало:

·  Гъвкавото плоско стъпало изглежда плоско само когато детето се изправи. Сводовете се оформят отново, когато детето стои на пръсти или не натоварва крака. Гъвкавото плоско стъпало е безболезнено и обикновено се предава по наследство и не изисква лечение. Някои лекари препоръчват специални стелки в по-твърди обувки за повече удобство.

·  Фиксираното -плоско стъпало е по-неприятно. Ако детето се оплаква от болки в краката, схващане или изключително плоски стъпала, можете да му помогнете със специални обувки или операция.

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 158 посетителя в сайта