www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

РЕВМАТОИДЕН АРТРИТ ЗАСЯГА МАЛКИТЕ СТАВИ

(0 votes, average 0 out of 5)

 

Описание на ревмтоидния артрит

От ревматоиден артрит боледуват по-често жени на средна възраст, но понякога и децата не са пощадени от него. За разлика от обикновения ставен ревматизъм, при който се засягат предимно големите стави, ревматоидния артрит засяга по-често малките стави - напр. на пръстите на ръцете. Засягането на тези стави става на пристъпи, прекъснати от периоди на подобрение, но може да протича хронично  непрекъснато без ясно изразено затихване. Движенията на засегнатите стави стават по-трудни, по-ограничени и накрая може да се стигне до пълна неподвижност. Едновременно с това мускулите в областта на засегнатите стави атрофират, като понякога настъпват тежки деформации на крайниците в тази част.

Причини за ревматоидния артрит

Причините и механизмите на развитие на ревматоидния артрит са неизяснени. Допуска се ролята на инфекции, алергия, простуда, наследствено предразположение, смущения в обмяната на веществата и т. н.

Прогнози при ревматоидния артрит

Протичането на ревматоидния артрит е различно. Понякога е сравнително леко и след преминаването на първия пристъп друг може да не се появи. В други случаи заболяването протича сравнително леко в продължение на години и без много сериозни последици. Понякога обаче ревматоидния артрит има твърде тежък ход и води сравнително бързо до неподвижност и деформации на ставите с тежка инвалидизация .

Профилактика на ревматоидния артрит

Борбата с ревматоидния артрит е трудна и включва борба с факторите, които могат да имат отношение към заболяването. Известна полза могат да допринесат физиотерапевтичните процедури, лечебната гимнастика и балнеолечението в минералните бани в Баня - Пазарджишко, Бургас, Кюстендил, Павел Баня, Поморие и др

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 198 посетителя в сайта