www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

АРТРОЗА - засягане хрущяла на ставата

(1 vote, average 5.00 out of 5)

 

Описание на артрозата

Артрозата представлява заболяване от дегенеративно естество, което засяга хрущяла на ставата и всички нейни структури. Среща се най-често у лица между 40 - и  5О - годишна възраст.

Причини за артрозата

Според някои автори заболяването е резултат на "износване" на ставите, но как може да се обясни фактът, че не всички хора "износват" ставите си до степен, че да имат оплаквания и ограничения в движенията? Следователно тук играят роля и други фактори, някои от които са: аномалии в статиката на човека, които се дължат преди всичко на неправилната форма на крайниците. Кривите крака с течение на годините са винаги обект на артрозни изменения (шипове). Ако към това се прибави и голямо натоварване от голямата телесна маса при затлъстяване, шиповете стават неизбежни. Наследственото предразположение също играе роля за заболяване от артроза.

Симптоми при артроза

Артрозата се характеризира преди всичко с болки при движение, особено ясно изразени сутрин преди раздвижване. След раздвижване болката намалява, за да се появи отново вечерта като резултат от дневната умора. Друг признак на заболяването е схващането - краткотрайна спънка в началото на движението при промяна положението на тялото. Движението в засегнатите стави е ограничено - извършва се в непълен размер. Понякога може да се усеща известно пукане в ставите. В по-нататъшния ход на заболяването ставите могат да се деформират и да се получи оток. Артрозните изменения са необратими и имат бавен прогресиращ ход. Артрозата засяга често коленните стави (гонартроза), ставите на гръбначните прешлени (спондилартроза), тазобедрените стави (коксартроза) , раменните стави (омартроза) и т. н. Спондилартрозата (т. нар. шипове на гръбначния стълб) може да даде разнообразни клинични симптоми - болки в гръбнака, дискова херния, ишиас, лумбаго и т. н. Атрозата на шийните прешлени може да обуславя болки в шията и раменете, главоболие в областта на тила и т. н.

Профилактика на артроза

Профилактичните мерки срещу заболяването от артроза са следните: лечение на затлъстяването (отслабване), корекция на ставните дефекти, избягване прекомерното  натоварване на дадени стави и т. н.

Рахитът, пpeкapaн в детската възраст, може да доведе до трайно изкривяване на крайниците с последващи артрозни изменения в зрялата възраст. Поради това борбата с рахита е и борба с артрозите. От голямо значение е хигиенизирането на труда - механизиране на тежките производствени процеси. Хигиенизирането на учебния процес е също от значение - получават се  много изкривявания на гръбначния стълб в училищния  процес, които по-късно минават в спондилоартроза.

 

 

 

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 395 посетителя в сайта