www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ИЗКЪЛЧВАНЕ, ТРАЙНО ИЗМЕСТВАНЕ НА КОСТИТИ

(0 votes, average 0 out of 5)

 

Описание на изкълчване

Под изкълчване се разбира трайното изместване на костите, които влизат в състава, на дадена става. Обикновено то се съчетава и с разкъсване на ставната обвивка. Честотата на изкълчванията в различните стави зависи от анатомичните и физиологичните особености на последните.

Видове изкълчвания

Различават се:

1.Вродени изкълчвания, които са станали още вътреутробно.

2 Насилствени (травматични) изкълчвания и са резултат от въздействие на външна сила.

3. Патологични се получават върху предшествуван болестен процес в ставата.

4.Първични изкълчвания, които се явяват често в една и съща става, без да е имало някакво външно насилие

Причини за изкълчвания

Най-чести са насилствените изкълчвания, възникващи под въздействието на сила, действуваща върху ставата или далече от нея (напр., при падане върху дланта често се изкълчва раменната става). При изкълчването ставната капсула се разкъсва и  се получава кръвоизлив във извън извън ставата. При силно изместване се натъртват и околните органи и между тъкан. Най-важното оплакване при изкълчването е болката и невъзможността за движение в пострадалата става. Областта на изкълчената става е деформирана, крайникът фиксиран в неправилно положение.

Характерът на изкълчването се уточнява с  рентгеново изследване.

Лечение на изкълчване

Ле ч е н и е т о на изкълчванията  се състои във възстановяване  на нормалното анатомично съотношение чрез специални прийоми за всяка отделна става, което се извършва от спе-циалист. При навяхване липсва разместване в положението на ставните повърхности една спрямо друга. Получава се разтягане на капсулата, разкъсване на връзките, но ставата запазва целостта си. Ставата е подута, силно болезнена, движенията са възможни , но ограничени.

Лечението се състои в обездвижване на ставата, най -добре с гипсова превръзка . Грешка е да се препоръчват в острия стадий (до 24-ия час) бани с гореща вода, разтривки и масажи,  които  могат да увеличат кръвоизлива и  да затруднят нормалното зарастване на разкъсаните връзки. След свалянето на гипсовата превръзка се правят физиотерапевтични  процедури.

 

 

 

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 242 посетителя в сайта