www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

азширени вени не обичат стоенето в право положение

(1 vote, average 5.00 out of 5)

Описание на разширени вени

Боледуват обикновено хора с професии, свързани с продължително стоене в право положение на едно място: зъболекари, фризьори, бръснари, аптекари и пр. Жените боледуват сравнително по-често (вероятно има значение бременността). Засягат се предимно средната и напредналата възраст. Могат да са засегнати едновременно и двата крака. Заболяването се проявява с разширяване и издуване на подкожно разположените вени,  то най-често по вътрешната  страна на бедрото и подбедрицата. Разширените вени изпъкват още по-релефно при продължително стоене в право положение, а при заемане на хоризонтално положение спадат.

Симптоми на разширени вени

Поради застоя и нарушеното хранене около глезена се появяват отоци, кожата става суха, атрофична и лесно се лющи. Болните в началото се оплакват от напрегнатост в крайника, тежест и схващане. При движение оплакванията отчасти намаляват. По-късно се явяват болки, сърбеж, крайникът става трудно подвижен.

Усложнения при разширени вени

При своето развитие вариците дават редица усложнения:

Варикозни язви - резултат от нарушеното хранене на кожата. Язвите се разполагат най-често около глезените на мястото на най-силната пигментация на кожата и не са дълбоки. Разрастват се на ширина и дъното им е покрито с некротична тъкан, която отделя оскъдна секреция с гнилостна миризма. Ръбовете им са гладки и неподкопани.

Тромбоза - запушване на вените. Забавянето на кръвния ток (особено при дълго стоене в право положение) улеснява образуването на тромбози. Те се проявяват като ограничени уплътнения по хода на разширените вени.

Тромбофлебит - възпаление на венозната стена. В тези случаи се явява висока температура, ускорен пулс, силни болки по хода на вената, която е уплътнена и кожата наоколо е болезнена. Крайникът е отекъл и болният щади движенията, като предпочита покоя.

Кръвоизливи от варикозните възли - обуславят се от втвърдената и чуплива венозна стена и се получават при най-малък удар.

Профилактика при разширени вени

Болни, склонни към разширение на вените, трябва да избягват да стоят дълго време прави и не трябва да водят застоял живот. Уместно е да подбират професия, която не предразполага към образуване на варици. Необходимо е винаги, когато има възможност, болният крайник да се поставя по-високо, за да се улесни оттичането на венозната кръв.

Лечение  при разширени вени

Консервативното  лечение на разширените вени се състои в носене на специални еластични чорапи. Те се носят през целия ден и се свалят вечер преди лягане. Сутрин ластичните чорапи се поставят преди болният да е станал от леглото. Продължителното носене на ластичните чорапи обаче намалява тонуса на мускулатурата, което влошава състоянието на болните. С популярност се ползува лечението с инжектиране в разширените вени на специални склерозиращи течности. В някои случаи се получават добри резултати - разширените вени се запушват и атрофират. Нерядко обаче след инжектирането вената се възпалява и се развиват вторични язви. Често след склерозирането вените отново се разширяват Ако посочените консервативни методи не дадат резултат се пристъпва към оперативно лечение.

 

 

 

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови


loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 375 посетителя в сайта