www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

МАСТИТ - възпаление на млечната жлеза

(0 votes, average 0 out of 5)

 

Описание на мастит

Заболяването се наблюдава най-често у кърмачки, сравнително рядко у родилки, които не кърмят децата си. Възпаление на млечната жлеза може да се развие също у новородени и през детската и юношеска та възраст както у момичета, така и у момчета. В тези случаи се касае за вторично инфектиране на млечната жлеза . Инфекцията навлиза в жлезата през малки ранички натъртвания или екземи в близост до зърното. Понякога инфекцията влиза в жлезата през млечните канали, без да има ранички. Много рядко инфекцията може да бъде пренесена по кръвен път от други гнойни огнища в организма - циреи, ангина. Недоразвитите зърна на гръдните жлези предразполагат към възпаление.

Симптоми на мастит

Възпалението на млечната жлеза у родилките започва обикновено скоро след раждането и е по-често при първескини. На-чалните признаци на заболяването могат да настъпят в първите дни след раждането поради недостатъчно изсукване на млякото от новороденото - т. нар. застоен мастит. Гръдната жлеза набъбва, кожата става напрегната, подкожните вени се разширяват, при пипане жлезата е болезнена. При правилно провеждане на кърменето и поставяне на леко повдигаща и притискаща превръзка болестните явления при застойния мастит изчезват. Когато обаче към застоя се прибави инфекция, развива се остър гноен мастит. Температурата се повишава до 39-40 градуса по Целзий с втрисане, появяват се силни и пулсираща болки в гърдата, която се увеличава по обем и се втвърдява. Кожата отича, става лъскава и зачервена. Лимфните възли в съответната мишница се увеличават, набъбват и при опипване са болезненени. Движенията на ръката са ограничени. Нерядко могат да заболеят и двете гърди.

Лечение на мастит

Първите  лечебни мерки при острия мастит са осигуряване покой на гърда та чрез леко повдига ща превръзка и  грижа за редовното изсукване на млякото от детето. В началото е добре да се поставят съгряващи компреси, лапи от ленено семе или  пък мехур с лед. При нагнояване се налага операция.

Профилактика на мастит

За предпазване от мастит се препоръчва подготовка на зърната през месеците преди раждането чрез фрикции със сапунена вода, разреден спирт и глицерин. След всяко кърмене зърната трябва да се измиват и да се пазят от нараняване, тъй като раничките са входни врати на инфекцията. От голямо значение е да не се допусне застой на млякото в гърдите.

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 336 посетителя в сайта