www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ОСТЕОМИЕЛИТ, ВЪЗПАЛЕНИЕ НА КОСТНИЯ МОЗЪК

(0 votes, average 0 out of 5)

 

Описание на остеомиелит

Остеомиелитът представлява възпаление на костния мозък. Най-често той се локализира в дългите кости, и то в тази им част, която се кръвоснабдява обилно.

Причини за остеомиелит

Гноеродните микроорганизми попадат в костния мозък по кръвен път от някое друго гнойно огнище в организма - ангина, циреи. Острият остеомиелитът е заболяване предимно на детската и юношеската възраст. Като предразполагащи фактори се считат общото изтощение и недохранване, натъртването на костите.

Симптоми при остеомиелит

Остеомиелитът започва бурно и остро със силни болки, виcокa температура, която има постоянен характер, главоболие, повръщане, тежко общо състояние. Заболелият крайник отича, кожата се зачервява, лимфните възли в близост се увеличават.

Лечение при остеомиелит

Лечението на острия остеомиелит се започва с консервативни мерки, а ако те не дадат резултат, се прибягва до операция. Въпреки лечението в редица случаи острият остеомиелит преминава в хроничен. Характерно за хроничния остеомиелит е образуването на т. нар. секвестри - костни парчета с назъбени краища, които плуват в гнойното огнище. В тези случаи обикновено се образуват фистул  и канали, през които гнойта изтича навън.

Остеомиелит, при който са образувани секвестри, въпреки видимото им отстраняване може да рецидивира многократно. Това налага извършването на специални пластични операции.

 

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови


loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 325 посетителя в сайта