www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ОСТЕОМИЕЛИТ, ВЪЗПАЛЕНИЕ НА КОСТНИЯ МОЗЪК

(0 votes, average 0 out of 5)

 

Описание на остеомиелит

Остеомиелитът представлява възпаление на костния мозък. Най-често той се локализира в дългите кости, и то в тази им част, която се кръвоснабдява обилно.

Причини за остеомиелит

Гноеродните микроорганизми попадат в костния мозък по кръвен път от някое друго гнойно огнище в организма - ангина, циреи. Острият остеомиелитът е заболяване предимно на детската и юношеската възраст. Като предразполагащи фактори се считат общото изтощение и недохранване, натъртването на костите.

Симптоми при остеомиелит

Остеомиелитът започва бурно и остро със силни болки, виcокa температура, която има постоянен характер, главоболие, повръщане, тежко общо състояние. Заболелият крайник отича, кожата се зачервява, лимфните възли в близост се увеличават.

Лечение при остеомиелит

Лечението на острия остеомиелит се започва с консервативни мерки, а ако те не дадат резултат, се прибягва до операция. Въпреки лечението в редица случаи острият остеомиелит преминава в хроничен. Характерно за хроничния остеомиелит е образуването на т. нар. секвестри - костни парчета с назъбени краища, които плуват в гнойното огнище. В тези случаи обикновено се образуват фистул  и канали, през които гнойта изтича навън.

Остеомиелит, при който са образувани секвестри, въпреки видимото им отстраняване може да рецидивира многократно. Това налага извършването на специални пластични операции.

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 377 посетителя в сайта