www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ОСТЕОПОРОЗА, МЪЛЧАЛИВАТА БОЛЕСТ

(0 votes, average 0 out of 5)

 

Описание на остеопороза

Костите изтъняват със стареенето. На тридесет и пет годишна възраст костната система на жената е напълно развита и след тази възраст костите губят своята плътност. Остеопорозата е едно от най-често срещаните  заболявания особено при по-възрастни жени.

Симптоми при остеопороза

Често се нарича "мълчаливата болест" защото няма признаци или симптоми.

Костите са изградени предимно от белтъчини, захари и минерали. Костният мозък произвежда кръвни клетки и съхранява така важните минерали калций и фосфат.

Както повечето тъкани в организма и костите постоянно се саморегенерират. Този постоянен процес ги прави здрави и помага на тялото да поддържа постоянно ниво на калций в кръвта, необходим за съсирването на кръвта и за неспиращото биене на сърцето.

Причини за остеопороза

С остаряването костите се саморегенерират по-бавно. В края на тридесетте ни години те започват да гyбят калций по-бързо отколкото го набавят. Като прибавка, остарявайки, организмът губи способност да абсорбира калций от храната и това е още една причина плътността на костите ни да намалява.

По тази причина, уви, скелетната ни система става по-крехка с навлизането в "златните години".

Различни :степени на остеопороза са налице в една от всяка четири жени на четиридесет и пет и в девет от всеки десет над седемдесет и пет годишна възраст.

Физически упражнения и остеопороза

Дори да ви е поставена диагноза остеопороза, нещата не са фатални! Сами може да подходите към лечението да подобрите състоянието си. Най- доброто физическо натоварване за остеопорозата са ходенето, скачането на въже и бавното тичане. Плуването, което е чудесно физическо натоварване като цяло, не е толкова ефективно в битката с остеопорозата, колкото една енергична разходка. .

Фрактури, причинени от остеопороза, засягат  много хора, като повечето от тях са  жени. Счупена бедрена кост или крак са само първата част от проблема. Когато един по-възрастен човек е хоспитализиран и неподвижен, започват усложнения като понякога се стига до пневмония или дори смърт.

Вашите кости, остеопорозата и калцият

Добавка на калций към храната няма да увеличи плътността на костите, ако вече сте заболели от остеопороза, но това не означава да не го включвате калцият във вашето меню. Напротив. Наскоро проведени изследвания сочат,   калций е важен, особено за жените, за да ги предпази от по-нататъшна загуба на плътността на костите. Редно е да се стремите да поемате до 1500 мг калций дневно.

Кафето, остеопорозата и загубата на калций

Да, вярно, кафето спомага организмът да се лишава от калций, но изследванията сочат, че чаша обезмаслено прясно мляко на ден неутрализира въздействието на кофеина върху абсорбирането на калция. Минете на едно здравословно кафе с мляко.

 

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 265 посетителя в сайта