www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

КОМПОТ ОТ МАЛИНИ

(0 votes, average 0 out of 5)

За компот се използват всички сортове малини, както културно отглежданите, така и диворастящи. За получаване на висококачествени компоти се препоръчват сортовете интензивно  с червен цвят, плътно месо и богат аромат. Най-подходящи са сортовете Малборо, Български рубин, Нюбург и Английски.

Набраните малини трябва да се поставят  в малки съдове и да не се натрупват, тъй като са много нежни и лесно се разпадат при стерилизация, ако са повредени при беритба, транспортиране или съхранение. Друго важно условие за запазване на целостта на плодовете в компота е те да не се берат презрели.

Малините се почистват от евентуално останалите при беритба дръжки и от попадналите листенца. Отделят се  всички заболели или нападнати  от вредители плодове.

Начин на приготвяне на компот от малини

Почистените малини се измиват под душ, отцеждат се добре и се поставят в буркани. За да се напълнят с повече плод, бурканите се стъскват леко. Напълнените буркани се заливат със захарен сироп /1.1 кг захар на 1 л вода/, горещ 70-85 градуса Целзий, след което се затварят и стерилизират

в продължение на 10 минути. 

 


 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 220 посетителя в сайта