www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ПЮРЕ ОТ ЗЕЛЕНИ ДЖАНКИ

(0 votes, average 0 out of 5)

 

 

За приготвяне на пюрето от зелени джанки се използват  кисели зелени джанки в стадии на съзряване. Плодовете, след като се почистат  от примесите и дръжките, се измиват добре и се поставят в емайлиран съд. Заливат се с вряща вода, покриват се  с кърпа , захлупват се с  капак и се варят на силен огън 8-10 минути, докато се напукат. Изсипват се  горещи на порции на силен огън  8-10 минути, докато се напукат. Изсипват се  горещи на порции  в емайлиран гевгир и като се бъркат с дървена лъжица се претриват. В гевгира остават само костилките   и люспите на плодовете.  Полученото пюре  се загрява до завиране, подслажда се със захар  /150-200 г захар на 1 л пюре/ и веднага се налива в  бутилки. Напълненитe догоре бутилки се затварят  с кроненкоркови тапи и се обръщат с устието на  надолу върху  дървена подставка  до пълно въздушно охлаждане. За аромат  във всяка бутилка  може да се постави  клонче босилек или  лист индрише.

Поднася се разредено  с обикновена или газирана вода  като питие.

Възможност. Пюрето от  зелени джанки може да се смеси  с равно количество пюре от зрели джанки, което се приготвя по същия начин  и малко сок от малини.

Пюрето от зелени джанки , приготвено  без добавка на захар може да  се използва за подправка на чорби, сосове и ястия. То е богато да плодови киселини. В такъв случаи за аромат на всяка бутилка  се прибавя ситно нарязан копър, магданоз или целина.

 

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 342 посетителя в сайта