www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

КАК ДА БЪДЕМ КРАСИВИ И ЗДРАВИ, ИЗПОЛЗВАЙКИ ЦИНКА?

(4 votes, average 2.50 out of 5)

 

 

 

Цинк. Какво е действието на цинка?

От цинка се нуждаят всички клетки без изключение. важна е ролята му за запазване на зрението и на памепа в добро състояние, за поддържане а имунната и репродуктивната истема. Цинкът отговаря за блясъка и гъстотата на косата, за еластичноспа и свежестта на кожата.

Как цинка влияе на клетките?

Положителният му ефект се дължи на способността да стимулира жизнеността на клетките. От недостига му на първо място страда нервната система. Първите симптоми за цинковия дефицит са апатията и депресивните състояния. Намаленото му количество може да повлияе на сетивните органи, особено вкусовите усещания и обонянието. Често страда и зрението, тъй като той е свързан активно с витамин А. Може да предизвика и нарушения в дейноспа на щитовидната жлеза и черния дроб.

Каква е необходимата за организма дневна доза от цинка?

Установено е, че човешкото тяло се нуждае от около 15-20 милиграма цинк. За бременните това количество е по-голямо - около ЗО милиграма. Набавянето му не е толкова просто, ако в менюто не са застъпени достатъчно храните, в които съдържанието му е високо: свежи плодове и зеленчуци, постно месо, бобови култури, пълнозърнест хляб, сирене.

Кои фактори намаляват съдържанието на цинк в тялото?

Трябва да се знае, че алкохолът, някои лекарства и пристрастеноспа към сладко и солено понижават нивото на минерализация и съответно имат значение за недостига на цинк.

Какви харни да използваме, за да си набавяме достатъчно цинк?

Ако се храните пълноценно - със здравословна и разнообразна храна, най-вероятно няма да ви се наложи да решавате подобен проблем. Но при наличието на определени симптоми - загуба на апетит, бавно зарастващи рани, намалено либидо, предразположеност към инфекции, суха кожа, пърхот, коса без блясък, набраздени и чупливи нокти, може би ви липсва цинк.

 


 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 364 посетителя в сайта