www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

КАК ДА ПОДЪРЖАМЕ СЪРЦЕТО ЗДРАВО?

(0 votes, average 0 out of 5)

Какъв трябва да бъде дневния хранителния режим за поддържане на добра сърдечна дейност ?

За поддържане на сърдечната дейност е необходимо достатъчно и пълноценно хранене, а не гладуване. Както гладуването, така и обилното хранене, което води до затлъстяване, са вредни за сърцето.

Колко пъти на ден трябва да се храним, за да бъде сърцето във форма?

Трябва да се храним бавно, по малко (5-6 пъти дневно). Последното хране­не трябва да е поне 3 часа преди лягане и да не е обилно. Да се избягват храни, които образуват газове в червата. Ястията да се приготвят без сол и без силни подправки. Могат да се употребяват сладък червен пипер, магданоз, чубрица, джоджен, дафинов лист, малко оцет, диетична сол (с нея не се готви ястието, а се соли при поднасянето). Добре е след обяда да се осигури почивка от 1 час, но да не се ляга веднага след хранене, а да се направи малка разходка от 30 минути и тогава да се почива. Да се ограничават течностите - общо за деня, с храната и за пиене трябва да се съберат 1,5 л течности. Супите да са гъсти и в по-­малко количество.

Сутрин да не се консумира повече от 200 г чай или мля­ко.

Кои храни са важни за сърцето?

Разрешени храни - прясно агнешко, пилешко, телешко, говеждо от не тлъсти видове, като месото предварително се сварява, бульонът се отстранява и едва тогава се готвят ястията.

Месо се яде само на обяд - до 100 г. Добре е 2 пъти седмично да има вегетариански ден.

Колбаси - варени кренвирши, варен телешки салам, варена не тлъста шунка.

Риба - не тлъсти видове (пъстърва, мляна, бяла риба, попчета, калкан).

Мазнини - само растителни, но в ограничено количество. При по-млади хора е разрешено и малко краве мас­ло, а при възрастни - само за подобряване на вкуса на някои ястия (макарони, пюрета).

 

 


 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 101 посетителя в сайта