www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

РИБА. ПОЧИСТВАНЕ НА РИБА

(1 vote, average 1.00 out of 5)

 

 

Как да обработим рибата преди да я сготвим?

Преди да се подложи на каквото и да било кухненска обработване, рибата трябва да премине през така наречената предварителна обработка, състояща се от следните манипулации: почистване, изкормване, нарязване. Едва след тази предварителна работа рибата може вече да се приготви за едно или друго ястие.

Как да измием рибата?

Рибата винаги трябва да се мие отделно, за да не се вмиришат другите продукти на риба. Замърсените от риба съдове трябва да се измиват много внимателно, като на края се почистват с оцет. Недобре измитите съдове могат да станат причина да замирише на риба някой сладкиш, десерт или друго ястие. Тази миризма в някои случаи може да се дължи просто на съвместното съхраняване в хладилника на хайвери, риби и сладкиши или други продукти.

Как да чистим риба с люспи?

Почистването на рибата зависи от вида и. Ако е с люспи, рибата се хваща с лявата ръка за опашката, с дясната се държи ножът -с острието срещу люспите и те се изстъргват, като се внимава да не се нареже с ножа кожата на рибата. С ножица се изрязват перките.

Как да почистим рибата от вътрешностите?

Изкормят се вътрешностите на рибата заедно с хрилете, като те се хващат здраво в основите и се издръпват. Ако това не може да се направи, рибата се изкормва чрез разрез, направен на корема. При почистването на рибата се внимава да не се разкъсат червата, които често съдържат червеи, защото те могат да се пръснат по цялата вътрешност на рибата. След изкормването рибата трябва да се измие с обилна течаща вода. Измитите риби се подлагат на кухненска обработка цели или нарязани на парчета.

Как да чистим риба чига?

Ако рибата е чига, внимателно се издръпва жилата, която се намира в гръбначния стълб, защото в противен случай през време на пърженето или варенето рибата ще се свие и ще заеме съвсем неестествено положение.

Как да чистим риба шаран?

При чистенето на шарана трябва да се отстрани седефеното копче (кокалче), което се намира на върха на главата при съединението и с трупа. Често оставянето на това кокалче прави ястието неприятно, а понякога и горчиво.

 


 

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 227 посетителя в сайта