www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

БУЛЬОН – ТЪНКОСТИТЕ НА БУЛЬОНА

(0 votes, average 0 out of 5)

 

 

Видове бульон

В зависимост от това, от какви продукти е получен, бульонът бива: зеленчуков (вегетариански), гъбен, месен, рибен или птичи.

Как да се засили хранителността на бульона?

За да се подсили хранителността на бульона, при варенето се прибавят моркови, керевиз, пащарнак и печен лук. Зеленчуците се режат на тънки дълги късчета, а печеният лук се слага за цвят и вкус. Прибавят се черен пипер, дафинов лист, сол, бахар и други. Така бульонът става силен и ароматичен.

Как да получим бистър бульон и да запазим персечените белтъчини?

Преди завирането по повърхността му се образува сива пяна. Тази пяна се е образувала от пресечените белтъчини на продуктите. Обикновено домакинята обира тази пяна и я хвърля, без да си дава сметка, че по този начин се губи значителна част от пресечените белтъчини. От практика се знае, че тази пяна се поглъща от бульона, ако се удари леко няколко пъти с решетъчна лъжица. При тази манипулация количеството пресечени белтъчини, които ще се изхвърлят, е много малко. Това много лесно може да се установи, ако бульонът се прецеди. Затова всички видове бульони трябва да се приготвят по този начин и след това да се прецеждат с цедка и кърпа, което е гаранция за получаването на чист бистър бульон.

 


 


 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 147 посетителя в сайта