www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ПЕЧЕНЕ НА СКАРА

(1 vote, average 5.00 out of 5)

 

 

 

 

Каква скара да използваме?

За този вид печене е необходима удобна скара с правилно разположени огнища. Използуват се дървени въглища.

Как да обработим скарата преди печене?

След като се нагорещи, скарата се намазва с мазнина.

Кога скарата е достатъчно загрята и готова за печене?

Димът, който излиза, вследствие на изгарянето на мазнината, показва степента, до която се е нагорещила скарата. Върху нагорещената по този начин скара се нареждат кебапчета, кюфтета, котлети, флейки, момици, дробчета, бъбречета и др. Когато се пече кашкавал или риба, за обръщане се използуват отделни щипци или маши.

Как да поднасяме месото, изпечено на скара?

Почти всяко месо, печено на скара, се поднася веднага след изпичането. Ако се поднесе студено, то губи много от вкусовите си качества. Когато месото е много крехко, би трябвало да му се прибави малко мазнина. С това не трябва обаче да се прекалява, защото много тлъстото месо изпуска мазнината си и скарата пуши, вследствие на което кебапчетата или кюфтетата получават неприятен дъх на дим.

Кога да солим месото, което печем на скара?

Опеченото на скара се посолява след изпичането, за да запази соковете си. На този въпрос би трябвало да се обръща по-голямо внимание, понеже при посоляване на месото преди печенето солта, като хигроскопично тяло, поглъща всички сокове. Ако посоляването стане по време на печенето, разнася се приятен апетитен аромат, но след опичането продуктите не са вкусни, а са сухи. Ето защо, за да се запази вкусът на опеченото на скара месо, солта се поръсва, след като месото се е позапекло. Ако се работи с мляно месо - кебапчета, кюфтета, солта се слага през време на омесването.

 


 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 126 посетителя в сайта