www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ДИЕТА С КАФЯВ ОРИЗ РЕГУЛИРА КРЪВНОТО

(0 votes, average 0 out of 5)

 

 

 

Какви са свойствата на кафявия ориз?

Диетата с кафяв ориз, комбинирана с извара и салати, е много подходяща за регулиране на кръвното налягане. Причината е в кафявия ориз, защото той има свойството да понижава стойностите на високото кръвно и да повишава тези на ниското. Освен това той спомага за добрия сън, полезен е при болести на бъбреците и пикочния мехур. Използването на ориз в храната подобрява цвета на лицето, а приготвянето му с мляко и захар под формата на сутляш още повече увеличава хранителните му качества.

Как да обработваме кафявия ориз преди да го приготвим?

Преди приготвянето, кафявият ориз трябва да се накисне за известно време във вода, да се претрие и премие, като се сменя неколкократно водата. Хората със стомашни проблеми трябва да внимават с употребата на кафяв ориз, защото целулозната му обвивка може да раздразни стомашната лигавица.

Кои са най-добрите сортове кафяв ориз?

Лекарите са единодушни, че оризът поддържа здравето и носи дълголетие. Той спада към групата на бавните въглехидрати. Най-добрите сортове ориз се произвеждат в Индия, а най-скъпи ароматен е този от индийския сорт "Басмати", който е с нисък гликемичен индекс (не повишава рязко нивото на кръвната захар), поради което е много подходящ за диабетици. Финият индийски ориз е лек, мек и нелеплив, докато оризът, отгледан на други места, най-вече по островите и брега на морето, е тежък, лепкав, лошо се храносмила и поражда много газове в стомаха. Кафявият ориз гарантира пълноценното снабдяване на организма с всички важни хранителни съставки, докато диетата с бял (полиран) ориз може да доведе до липса на много от нужните за организма витамини и минерали. Причината е в това, че кафявият ориз съдържа 9,5 пъти повече минерални вещества от белия.

 


 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 226 посетителя в сайта