www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

КАК ДА НАМАЛИМ ВЪГЛЕХИДРАТИТЕ В ХРАНАТА НА ДИАБЕТИЦИТЕ?

(0 votes, average 0 out of 5)

 

 

Какво трябва да знае диабетикът при приготвяне на храната?

За всеки болен трябва да се установи неговата поносимостта по отношение на въглехидратите. Трябва да се изясни какво количество въглехидрати болният може да приеме, без да се появи захар в урината, неговото отношение към белтъците и мазнините, влиянието им върху толеранса към въглехидратите, върху понижаването на алкалността на кръвта.

Толерансът към въглехидратите и другите продукти не е еднакъв не само у различните болни, но у един и същ болен в различните периоди на болестта. Ето зашо диетата на диабетиците трябва да бъде индивидуална.

Особености при приготвяне храната за диабетици. Как да намалим въглехидратите при приготвяне на менюто?

Приготвянето на храната за диабетици се отличава с някои особености. Понякога въглехидратите трябва да се изключат напълно. Хлябът съдържа въглехидрати, следователно той трябва да се изключи от менюто или да се замени с други продукти, например с трици. За да се освободят триците напълно от въглехидратите, те се слагат в торбичка и в процължение на 2 часа се промиват на течаща вода, след това два пъти се варят по половин час, след което се изсушават във фурна и се пресяват. За намаляване на въглехидратите в хляба той се прави от грубо смляно брашно или се прибавят трици.

Как да намалим въглехидратиете в плодовете?

Плодовите супи и компоти за диабетици се правят също с предварителна обработка на продуктите. Плодовете се нарязват на парчета и се изкисват в студена вода, като водата се сменя няколко пъти. За вкус вместо захар се използват подсладители. Въз основа на данните на съдържание на въглехидрати, а също на начините на обработване на продуктите се изчислява количеството на въглехидратите в грамове. По такъв начин количеството въглехидрати, употребявани от диабетщите, се определя всекидневно. Ежедневно се определя и количеството захар, отделяна с урината. Съпоставяйки тези две величини, може да се определи толерантността на болния към въглехидратите.

Ако болният употребява повече въглехидрати, отколкото отделя с урината, това е положителен баланс на въглехидратите. Ако пък се отделят повече въглехидрати, отколкото се внасят в организма, това е отрицателен баланс.

Отрицателният баланс на въглехидратите свидетелствува за тежка форма на захарен диабет, тъй като част от въглехидратите се образуват в организма от мазнините и белтъците.

 

 

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 201 посетителя в сайта