www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ВИНО ОТ МАЛИНИ

(0 votes, average 0 out of 5)

 

 

КАК ДА СИ НАПРАВИМ ВИНО ОТ МАЛИНИ

Добре узрели  малини се смачкват  и си поставят в стъклен буркан или чисто каче. Към тях се прибавят  под формата на сироп захар и вода в съотношение:  1 кг захар, 1.5 л  вода  на 1,5 кг плод. При  това съотношение се получав авино  с 16-18 % алкохол.

Ферментацията  започва по-рано  и протича по-пълно, ако захарният  разтвор  се прибави на два пъти .

Сместа се разбърква  и се оставя  при  температура 16-18 градуса  като се разбърква няколко пъти  на ден  с дървен алъжица , за да се предотврати  развитието на оцетната ферментация и плесени по повърхността . Най-малко  1/10 част от съда  се оставя празна , за да не прелив асокът през време на бурна ферментация.

След 7-8  дни сокът се отделя от плодовоата каша  и се налив а в даваджани , в коит о ферментацията продължава, но тя е вече тиха.

През време  на тихата  ферментация, продължаваща  5-6 седмици, дамаджаните се държат плътно затворени с коркова, дървена или каучукова тапа. През тапата навсеки съд  се промъква малкуч, краят, на който  се потопява в съд с вода.

След 6 седмици виното се избистря  и  се отделя от утайката. То се налива в дамаджани или в бутилки, коит осе затварят плътно  с тапа, и се оставя да отлежи. През това време се подобрявавкусът  и ароматът му.

Два месеца след затихването на ферментацията на виното е готово за консумация. То се съхранява при темепература 10-12 градуса не повече от една година.

Ако  към 1.5 малини се прибавят 3 л вода и 1 кг захар , ще се получи  вино 10-12 алкохол, което не е така трайно , в него лесо се развив а оцетна ферментация.

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 383 посетителя в сайта