www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

КАК ДА СИ ПРИГОТВИМ ЛУКАНКА?

(5 votes, average 4.20 out of 5)

 

Продукти. 3 кг говеждо или биволско месо 1 качество, без кости, 4 кг нетлъсто  свинско месо, 3 кг твърда сланина, 250 г сол, 6 r селитра, 20 г захар, 10 г смлян черен пипер, 3 г кардамон, 3 г смлян бахар, 5 г кимион.

Месото се нарязва на късове по 100-150 г, които се посоляват и се оставят в хладно помещение за 24 часа, за да се осолят след което се поставят върху наклонена маса, за да се отцеди отделящата се вода. Отцеденото месо се смила на месомелачка с  остър нож, за да не се мачка. Говеждото месо се разстила върху маса, върху него се поставя свинското месо и след това нарязаната на кубчета със страна 2 см сланина. Така наречената  суровина се посипва със селитрата, захарта  и подправките, омесва се добре  и се поставя за 3 денонощия в хладно помещение да се ароматизира и узрее. След това отново се смила през месомелачка с отвори на решетката 3 мм.

Със сместа се пълнят говежди дебели черва (чозове) , предварително накиснати в хладка вода и нарязани на парчета с дължина 50 см. Червата се връзват от едната страна и се пълнят бавно и плътно, като се внимава да не се допусне въздух в обвивката. Напълнените парчета се връзват стегнато и се прави окачалка от канап. След това парчетата се надупчват с игла, за да се отстрани попадналият в обвивката въздух, нанизват се на пръчки на разстояние 10 см едно от друго и се окачват на проветриво място да съхнат.

Сушенето трае от 30 до 60 дни при температура 10 -12 градуса и относителна влажност 75%. През това време неколкократно (през вечер) луканките се валцуват с дървена точилка, за да се изпъди въздухът и да се придаде плоска форма. След неколкократно пресуване луканките се поставят в продължение на 24 часа между две дъски и тежест и отново се окачват за сушене. Пресуването се прави 3-4 пъти през 5-6 дни, като всеки път тежестта се увеличава.

Най-подходящо време за приготвяне на домашна луканка е късната есен н началото на  зимата. Те се съхраняват на сухо, хладно и проветриво място. Добре се съхраняват и обвити в хартия, наредени в сандъче между чиста пресята дървена пепел.

От 10 кг месо се получават около 6,5 кг луканки.

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 763 посетителя в сайта