www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

КАК СЕ ПРАВИ СУДЖУК?

(2 votes, average 4.50 out of 5)

 

Продукти. 10 кг говеждо (биволска) месо второ качество, 220 r сол, 10 г селитра, 10 г смлян черен пипер, 20 г чубрица (по желание може да се поставят и люти пиперки по вкус).

Месото се обработва по следния начин:

Нарязва се на късове по 100-150 г, които се посоляват и се оставят в хладно помещение за 24 часа, за да се осолят след което се поставят върху наклонена маса, за да се отцеди отделящата се вода. Отцеденото месо се смила на месомелачка с  остър нож 10-12 мм, за да не се мачка. Говеждото месо се разстила върху маса. Така наречената  суровина се посипва със селитрата,  и подправките, омесва се добре  и се поставя за 3 денонощия в хладно помещение да се ароматизира и узрее. След това отново се смила през месомелачка с отвори на решетката 4 мм.

След което се пълни в сухи говежди или биволски черва с днаметър 40-50 мм, които се оформят като подкови. Суджукът се суши при температура 10-12 градуса в продължение на 15 денонощия, като периодично се валцува и пресува.

Пазена в сухо хладно помещение при температура до 15' С,

Суджукът има трайност 1 месец, при температура 2 градуса и относителна влажност на въздуха до 80% може да издържи до 6 месеца.

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 197 посетителя в сайта