www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

КАК СЕ ПРАВИ ТЕСТО ЗА БАНИЦА

(5 votes, average 3.60 out of 5)

 

 

Тесто за баница

 

Тестото за баница се изработва по най-различни начини. Не е необходимо да се сложат много и СКЪПИ продукти, за да се осигури получаването на вкусна баница. Напротив, малко продукти, не повече от необходимите, заедно с правилната изработка, която ще бъде посочена по-долу, ще дадат желания резултат.

Тесто, което се точи с точилка, и тесто, при което корите се теглят

Първото тесто се замесва лесно, но корите се точат бавно. Ето защо

това тесто днес е почти изгубило своето приложение. Тук ще дадем

начина, по който се работи второто тесто.

 

Техника на приготвяне. Пресява се брашното и се прави кладенче, в което се слага солта. С хладна вода се замесва тесто, което се меси около 20 минути, докато се изглади и тук-там се получат шупли.

Така измесеното тесто, намазана с мазнина и покрито с хартия или кърпа, се оставя да стои на топличко около 1/2 час. За по-бързо и удобно .Тестото предварително се накъсва на топки, големината на които зависи от съда, в който ще се нареди баницата. След като тестото се

поразпусне (сигурен показатед за което е, като се дръпне малко от готовото тесто, то не се връща в първоначалното си положение), с помощта на точилка се разточва кръг с диаметър около 25 см, който след това се оставя малко да поотлежи и кората се разтегля върху тава, намазана с мазнина, или върху покривка. Работи се с мокри ИЛИ полунасъхнали кори. От мокрите кори се правят баници, теглени на ръка и налагани, а от полуизсъхналите кори - вита баница, бохча, пирожки, млечна баница, баклава, инжир-баклава и др.

 

 


 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 237 посетителя в сайта