www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

КАК ДА СИ ПРИГОТВИМ МАСЛЕНО ТЕСТО?

(1 vote, average 1.00 out of 5)

 

 

Тарталетите и дребните коледни сладки трябва да са крехки и ронливи и да се топят в устата. За целта се използва маслено тесто с брашно и мазнина в съотношение 2:1. То се приготвя най-лесно и бързо. Вероятно затова са го използвали още древните римляни много преди ние да опитаме френската тарта или английския пай.

Не се меси, защото съдържа много масло или друга мазнина и от топлината на ръцете може буквално да се втечни и да не става за употреба.

Най-простото правило, което трябва да запомните за приготвяне на сладко маслено тесто (така нареченото виенско тесто) е 1:2:3 - захар, масло (не разтопено, а леко размекнато) и брашно. Използва се за основа на пайове, галети с плодове и, разбира се, за маслени сладки. В зависимост от конкретната рецепта може да се добави 1 яйце или жълтък, както и различни есенции, ядки, какао и т.н.

За солените теста, с които се правят кишове и тарталети с различни пълнежи, може да се използва и мас. Освен че увеличава трайността, ароматът се съчетава добре с месни продукти, като бекон и шунка например, както и със сирена. А за да са още по-рехави тарталетите, половината количество брашно може да замените със ситен грис. или италианското брашно от твърда пшеница, което се използва за домашна паста.
И най-важното - изделията от маслено тесто се пекат в загрята фурна в суха тава (няма нужда от намасляване) и за кратко. Ако говорим за дребни маслени сладки или тарталети - около 10-15 мин или до леко зачервяване.

Когато ги извадите от фурната, изчакайте леко да се охладят, защото са много крехки и още леко меки и има риск да се натрошат.

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 274 посетителя в сайта