www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ХМЕЛЪТ В БИРАТА ПРЕДПАЗВА ОТ АЛЦХАЙМЕР

(0 votes, average 0 out of 5)

 

 

Хмелът, който се използва за производство на бира, съдържа съединение, което предпазва мозъчните клетки от увреждане и може да забави развитието на дегенеративни заболявания като Алцхаймер и Паркинсон, съобщи РедОрбит.

Доказателствата, че оксидативните увреждания на невроните играят роля за появата на мозъчни заболявания, са все повече, обясниха учените от факултета по химия и химически технологии от университета на Ланчжоу. Ако бъде открит метод за предпазване на тези клетки от увреждане, е възможно болести като Паркинсон и Алцхаймер да станат предотвратими и лечими. Съединението в хмела може да постигне точно такъв ефект.

Съединението ксантохумол е привлякло вниманието на китайските учени заради полезните си свойства. То е антиоксидант, предпазва сърдечносъдовата система, има и противоракови свойства. Затова те решили да проверят как действа върху мозъчни клетки.

В лабораторни условия ксантохумолът унищожава свободните радикали. Третирането на невронни клетки от плъхове с него значително повишава защитните гени и съответните генни продукти. Това означава, че съединението може естествено да предпазва невронните клетки и да предотвратява невродегенеративни заболявания.

Източник: БТА

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 330 посетителя в сайта