www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ШКЕМБЕ ЧОРБАТА СЪДЪРЖА ЕНЗИМИ, КОИТО ПОТУШАВАТ МАХМУРЛУКА

(0 votes, average 0 out of 5)

 

Определени храни се справят по-лесно с пияния организъм? Това са шкембе чорбата, картофеното пюре, но не и напитки като кафето. Колкото алкохолът е по-тъмен, толкова и махмурлукът е по-страшен

 

Сутрешното главоболие е от липса на кръв в мозъка

Махмурлукът, този добър познайник на любителите на алкохола, се проявата най-често под формата на главоболие и обща отпадналост. След дългогодишни изследвания руски лекари установиха, че причината за дискомфорта след запой се дължи главно на обезводняването на организма. Известно е, че алкохолът е силен диуретик.

Когато в тялото постъпи голямо количество концентрат, кръвта преминава по-бързо през черния дроб, а основната работа на организма е да преработи и пречисти алкохола. Вследствие на този ускорен метаболитен процес в бъбреците постъпва голямо количество „мръсна” кръвна плазма, която тялото смята за ненужна и отпраща към пикочните пътища. Така пиещият уринира по-често и кръвта му буквално се сгъстява.

На сутринта устатата е силно пресъхнала, а в главата се усеща ужасна болка. Единственият начин това да се "излекува" е да се възстанови нормалният воден баланс на кръвта. И тъй като физиологичният разтвор е доста солен, добре е да се приемат леко пикантни и подправени напитки. Айран, солен бульон или пък специален антимахмурлук шейк с щипка хималайски розови кристали правят чудеса. Те имат способността да влизат директно в кръвта и така да възстановят загубения воден баланс в организма.

Шкембе – да, кафе – не

Шкембето – любимият бульон трезве на почитателите на чашката у нас, всъщност е сред най-добрите способи да се избегне махмурлукът. Причината – чорбата от карантия на практика съдържа огромно количество храносмилателни ензими, извлечени при сваряването й. Те действат като хапче, засилващо многократно метаболизма. Освен това шкембето е подсолено и има лют пипер – все основни изисквания за отличния бульон трезве. Опитните пияндета дори съветват супата да се хапва веднъж преди и веднъж след запой, а не само на сутринта.

Специалистите обаче предупреждават любителите на високия алкохолен градус да са особено внимателни с кафето. След тежка вечер ароматната отвара е буквално забранена. Причината – кафето е силен диуретик. Ако изпиете две кафета за ободряване след паметен запой, и в без това дехидратирания от алкохола организъм ще остане още по-малко вода. Затова вместо кафе е по-удачно да се пийва плодов сок или нектар. Еспресото остава забранено поне до 14.00 часа, когато лекарите смятат, че преминават всички негативни последици от махмурлука.

Колкото по-тъмен, толкова по-болезнен

Колкото по-тъмен е алкохолът, толкова повече конгенер съдържа. Това е специфично вещество, което се произвежда по време на ферментацията. Колкото повече е кафеникавият пигмент, толкова по-силни са главоболието и махмурлукът на сутринта. Това означава, че червеното вино и уискито може буквално да „взривят” главата. Джинът и водката обаче нямат чак такъв негативен ефект върху състоянието на организма.

Всичко е в тренинга

По-възрастните пияници издържат повече на алкохол и по-рядко страдат на другия ден. Това сочи ново датско проучване, според което махмурлукът обикновено „навестява” младежите, а при мъжете над 50 години почти отсъства.

Според данните от допитване, проведено сред 55 хил. души, 21 процента от жените от 18 до 29 години имат гадене и махмурлук, сравнено с 3 на сто при 60-годишните дами.

62 процента от мъжете в младата възрастова група се чувстват изтощени, когато са препили предната вечер, на фона на само 14 на сто от мъжете над 60 г. Една от причините за тези резултати е фактът, че младите пият по-често. Друго обяснение е, че старите любители на високия градус по-лесно понасят алкохола. Причината - организмът им е трениран години наред. Изводът е, че за да спре да ви става лошо от препиване, просто трябва да вдигате чашката по-редовно, смятат специалисти.

Картофено пюре

Един от вълшебните лекове против махмурлук е картофеното пюре. Домашно приготвената кашичка с много масло и мляко предпазва от напиване. Рецептата е много проста. Преди да стартирате запоя, хапнете няколко големи лъжици. Млякото и мазнината от пюрето полепват по стените на стомаха и така стопират усвояването на алкохола.

Някои тотални професионалисти пък пропускат ритуала с картофената вкусотия и направо пийват няколко глътки зехтин от бутилката. Това действа по същия начин и блокира проникването на алкохола в кръвта.

Пълните въздържатели все пак умират по-млади

Пълното въздържание от алкохола е полезно за един месец, но за по-дълъг период от време може да бъде опасно за вашето здраве, смятат лекари. Според независими проучвания трезвениците имат по-къса продължителност на живота.

Наскоро бе приключено и изследване, проведено с пациенти между 55 и 65 години, което продължило цели 20 години. Автор на проучването е психологът Чарлс Холахан от университета в Остин, Тексас. Той установил, че смъртността е най-висока при тези, които никога не са пили алкохол, по-ниска при сериозните пиячи и най-ниска при тези, които обръщат по едно-две питиета дневно.

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 484 посетителя в сайта