www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Магнитни бури днес

Има ли магнитни бури днес и в периода 24 октомври - 26 октомври?

(0 votes, average 0 out of 5)

 

 

 

Магнитни бури сега

Магнитни бури в периода 24 октомври - 26 октомври,  се очакват  на 24, 25  и 26 октомври.

 

 

0:00

3:00

6:00

9:00

12:00

15:00

18:00

21:00

Сб
24 окт

3

3

4

3

3

3

2

2

Нд
25 окт

3

3

3

3

3

2

2

2

Пн
26 окт

3

3

3

4

3

3

2

2

 

 

1
1
няма магнитна буря
2
незначително магнитно смущение
3
Слаба магнитна буря
4
Малка магнитна буря
5
Умерена магнитна буря
6
Силна магнитна буря
7
Много силна магнитна буря
8
Екстремална магнитна буря


 

 

 

 

 

Какво представляват магнитните бури?

Магнитните бури са нарушение на магнитното поле на Земята. Около  нашата планета има невидима обвивка- магнитосферата, която ни осигурява защита от слънчевата радиация. Тя се влияе от потока на слънчевата вятър.

Какво се случва с магнитосфера, когато има изригвания на слънцето?

Когато се появят изригвания на слънцето, скоростта на слънчевия вятър рязко се увеличава. Магнитната обвивка реагира като се свива над Земята. Тези промени, които настъпват в магнитното поле на планетата ни под влияние на висока слънчева активност, се наричат магнитни бури.

Пик на слънчевата активност е регистриран през 2001-2002 г. Тогава учените говориха много за неблагоприятния ефект на този природен феномен върху земята. Електрониката започна да дава грешни показанията и спътниците  също имаха проблеми.

През 2008 г. Слънцето започва нов живот и навлезе в 11-годишен цикъл. Това стана причина геомагнитната активност да нараства, а това доведе до увеличаване на магнитните бури. Тогава експертите предупредиха, че броят на бурите ще расте всяка година, докато достигне своя пик през 2011-2012.

Какво причиняват магнитните бури на хората?

Слънчевите изригвания, подобно на други гео- и геохелиомагнитни фактори, не оказват отрицателно въздействие върху всички хора. Те засягат т. нар. метеочувствителни хора, които са с отслабени телесни системи. Магнитните бури не оказват влияние върху здравите хора, твърдят експертите.

Лекарите препоръчват в дни с магнитни бури да се въздържат от тежка физическа активност, включително спорт, и да обръщат повече внимание на качествения сън.

Ето няколко препоръки, които трябва да спазват хората, чувствителни към магнитните бури:

1) По време на магнитни бури ограничете физическата активност,

2) Консултирайте се с вашия лекар за увеличаване на дозата на лекарствата, ако е необходимо,

3)Приемайте профилактично: тинктура от валериана, маточина, божур,

4) На пациентите, страдащи от невроциркуларна дистония, се препоръчва да използват диуретици,

5) Поради увеличения потенциал на коагулацията на кръвта и повишената функция на тромбоцитите, се препоръчва да се вземат средства за разреждане на кръвта(аспирин),

6) Поради факта, че процесите на окисляване се ускоряват по време на магнитни бури, е необходимо това да се компенсира с антиоксиданти (аскорбинова киселина и др.).

Не забравяйте да се консултирате с вашия лекар за горните препоръки!


 

За предотвратяване на обостряне на хипертонията и сърдечната исхемия, в навечерието на неблагоприятните геофизични и метеорологични дни, се препоръчва:

1) В периода на магнитни бури и в пролетно-зимния и есенния период, приемайте валериана, глог и мента и др.,

2) За да се подобри профилактичната терапия за лица с тежка хипоталамична дисфункция (вегетативно-съдови кризи), е препоръчително да се използват бета-блокери,

3) Пациентите с признаци на мозъчна хипоксия и цереброциркулаторна недостатъчност поради цервикална остеохондроза или атеросклероза, по време на магнитни бури трябва да се използват лекарства, които подобряват мозъчното кръвообращение, в комбинация с масаж в зоната на врата,

4) Пациентите, страдащи от исхемична болест на сърцето, трябва да се консултират с лекаря си за корекция при приема на лекарства, ако е необходимо.

 

 

loading...
 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 54 посетителя в сайта