www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ТЕСТ НА ПАПАНИКОЛАУ

(1 vote, average 5.00 out of 5)

 

 

Каква представлява тестът на Папаниколау?

Ранното откриване на рака на маточната шийка се прави по така наречения тест на Папаниколау или ПАП тест. Резултатите от цитологичното изследване се определят по пет групи по Папаниколау:

ПАП I - нормална находка, няма възпаление или възстановени изменения.

ПАП II - наблюдава се цервицит (възпаление на шийката на матката) и/или метаплазия (доброкачествено преобразуване на клетки). Ако измененията са ясно изразени, може да се направи терапия на възпалението или хормонална терапия и обстоен преглед на шийката на матката. Няма съмнения за рак или предраково изменение.

ПАП III (в България понякога се отбелязва като III А) - неясен (съмнителен) резултат. Тежко възпаление или дегенеративно изменение, което не може еднозначно да бъде класифицирано като доброкачествено или злокачествено. Следователно не може със сигурност да се изключи наличието на карцином. Необходима е контролна цитонамазка в кратък срок и/ или биопсия (вземане на материал за хистологично изследване).

ПАП III D (в България понякога се отбелязва като III Б) - лека до среднотежка дисплазия. Няма наличие на ракови клетки. Измененията могат да се развият до раков процес. Препоръчва се нова цитонамазка и колпоскопия в рамките на три месеца.

ПАП IV А - почти сигурно предраково изменение,тежка дисплазия или Carcinoma in situ (CIS). Препоръчва се краткосрочно нова цитонамазка и колпоскопия, както и биопсия.

ПАП V -съмнения за инвазивен карцином. Необходимо е биопсия за хистологично изследване.

 

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 156 посетителя в сайта