www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ПРОСЛЕДЯВАНЕ НА ЛИПИДЕН ПРОФИЛ

(0 votes, average 0 out of 5)

 

 

 

Видове липиди в кръвта

Съществуват няколко вида липиди в кръвта ви. HDL холес­терольт понякога е наричан "добър" или "помощен" холесте­рол. Тези липиди помагат за отстраняването на натрупвания­та от вътрешноспа на кръвоносните съдове и ги предпазват от запушване. Желателните нива на HDL холестерола са над 2,2 mmol/l (40 mg/dl) за мъже и над 2,7 mmol/I (50 mg/dl) за жени. Може да се повиши HDL холестерольт с помощта на физически упражнения, избягване на наситените мазнини, приемане на повече мастни киселини омега-3 и омега-6 и ако понижаване нивата на триглицеридите.

Нива на LDL холестерол

LDL, или така нареченият "лош" холестерол, може да стес­ни или блокира кръвоносните съдове, което да доведе до ин­фаркт или инсулт. Желателните нива за LDL холестерола са под 5,5 mmol/I (100 mg/dl). Високите нива от LDL холестерола обик­новено се лекуват с медикаменти, наречени статини.

Нива на триглицериди в кръвта

Триглицеридите са друг вид мазнини в кръвта. Препоръчва се тяхното ниво да бъде под 8,3 mmol/I (150 mg/dl). Нивата на триглицеридите са тясно свързани с нивата на кръвната за­ хар и обикновено могат да бъдат понижени чрез следните промени:

- понижаване нивото на кръвната захар

- премахване на излишните килограми

- увеличаване на физическата активност

- консумиране на здравословна храна с ниско съдържание на мазнини и с повече растителни влакна

- приемане на лекарства, известни като фибрати

Спазването на по-горните съвети, както и редовното проследяване нивата на кръвната захар и липидите в кръв­та, контрол на добрия и лошия холестерол, са единственият начин да се предотвратят по-сериозни сърдечносъдови проблеми. Помнете, че неинсулинозависимият захарен диа­бет, тоест диабет тип 2 (старческият), както и всички навре­ме установени преgиабетни състояния, могат да бъдат успешно контролирани и дори отстранени с помощта на подходяща диетична програма, съставена от сертифициран здравен специалист по диабета.

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 164 посетителя в сайта