www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

КОЗМЕТИКА С ПРИРОДНИ СЪТАВКИ

(0 votes, average 0 out of 5)

 

Натуралните продукти в козметиката

Минерални масла в червилото или алуминий в дезодоранта: който иска да поддържа кожата си без химически допълнения, се насочва към естествената козметика. "Но не всички обявени за природни продукти са наистина такива" - предупреждава Жени Пол от Съюза на германските предприятия за производство на лекарства и козметика", коментира Дойче веле. За съжаление някои производители използват нарастващото търсене на повече естественост, за да пробутват продуктите си за "био". А тези продукти са обогатени с вещества на базата на минералните масла" - казва Пол.

Как да разпознаем истинските натурални продукти?

Биргит Хубер от обединението на производителите на козметика добавя:"Названието "естествен" на даден продукт или изобразеното на опаковката цветенце не означават автоматично, в случая става дума за природна козметика." Единствената гаранция за естественост на продукта са специалните клейма, от които в Германия има поне три вида. Но далеч не всички видове продукти могат да се обзаведат с такъв знак - обяснява експертката Пол."Бляскавият платинен цвят на косите в никакъв случай не би могъл да се получи с естествени средства." Дори и на опаковката да пише, че боята съдържа екстракт от личи, със сигурност в състава й има и водороден прекис. И средствата за защита от слънцето или декоративната козметика принадлежат към същата категория продукти.

И - въпреки всички висши подбуди - не всеки може да използва природна козметика. Макар да липсват дразнители като изкуствените ароматизатори или консерванти, щом някой е алергичен към лайката, и кремът на лайкова основа ще му бъде противопоказан. "Естествената козметика всъщност има много по-голям алергичен потенциал" - казва експертката Катарине Банах. И който иска да заложи на сигурното, е по-добре да я избягва.

Ефектът на естествените субстанции

Принципно естествената и конвенционалната козметика са равностойни от научна и правна гледна точка - добавя Банах. Което важи и за поносимостта към продуктите. Поради това потребителите е най-добре да се обърнат към професионален консултант, преди да се спрат на определен крем или лосион. И по отношение на ефективността естествената козметика вече ни най-малко не изостава от химическата. Съществуват доказателства, например, че етеричните масла от лимонова трева имат пет пъти по-силно влияние от синтетичните салицилови киселини срещу пъпки.

Накратко - разликите между природните и обичайните козметични средства вече не изглеждат толкова големи. Те са равностойни по качество, сходни по ефективност и трайност /за натуралните продукти е допустимо да съдържат натурални консерванти/. Това важи и за тяхната полза за околната среда. Тъй като естествената козметика не би могла да се произвежда в неограничени количества. "Междувременно 15 000 растения, използвани за храна, козметика и лекарства, са под заплаха" - казва Жени Пол, но добавя, че много от производителите на естествена козметика вече от десетилетия полагат специални грижи за поддържането на използваните от тях растения.

 

 

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови


loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 375 посетителя в сайта