www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

КОЗМЕТИКА С ПРИРОДНИ СЪТАВКИ

(0 votes, average 0 out of 5)

 

Натуралните продукти в козметиката

Минерални масла в червилото или алуминий в дезодоранта: който иска да поддържа кожата си без химически допълнения, се насочва към естествената козметика. "Но не всички обявени за природни продукти са наистина такива" - предупреждава Жени Пол от Съюза на германските предприятия за производство на лекарства и козметика", коментира Дойче веле. За съжаление някои производители използват нарастващото търсене на повече естественост, за да пробутват продуктите си за "био". А тези продукти са обогатени с вещества на базата на минералните масла" - казва Пол.

Как да разпознаем истинските натурални продукти?

Биргит Хубер от обединението на производителите на козметика добавя:"Названието "естествен" на даден продукт или изобразеното на опаковката цветенце не означават автоматично, в случая става дума за природна козметика." Единствената гаранция за естественост на продукта са специалните клейма, от които в Германия има поне три вида. Но далеч не всички видове продукти могат да се обзаведат с такъв знак - обяснява експертката Пол."Бляскавият платинен цвят на косите в никакъв случай не би могъл да се получи с естествени средства." Дори и на опаковката да пише, че боята съдържа екстракт от личи, със сигурност в състава й има и водороден прекис. И средствата за защита от слънцето или декоративната козметика принадлежат към същата категория продукти.

И - въпреки всички висши подбуди - не всеки може да използва природна козметика. Макар да липсват дразнители като изкуствените ароматизатори или консерванти, щом някой е алергичен към лайката, и кремът на лайкова основа ще му бъде противопоказан. "Естествената козметика всъщност има много по-голям алергичен потенциал" - казва експертката Катарине Банах. И който иска да заложи на сигурното, е по-добре да я избягва.

Ефектът на естествените субстанции

Принципно естествената и конвенционалната козметика са равностойни от научна и правна гледна точка - добавя Банах. Което важи и за поносимостта към продуктите. Поради това потребителите е най-добре да се обърнат към професионален консултант, преди да се спрат на определен крем или лосион. И по отношение на ефективността естествената козметика вече ни най-малко не изостава от химическата. Съществуват доказателства, например, че етеричните масла от лимонова трева имат пет пъти по-силно влияние от синтетичните салицилови киселини срещу пъпки.

Накратко - разликите между природните и обичайните козметични средства вече не изглеждат толкова големи. Те са равностойни по качество, сходни по ефективност и трайност /за натуралните продукти е допустимо да съдържат натурални консерванти/. Това важи и за тяхната полза за околната среда. Тъй като естествената козметика не би могла да се произвежда в неограничени количества. "Междувременно 15 000 растения, използвани за храна, козметика и лекарства, са под заплаха" - казва Жени Пол, но добавя, че много от производителите на естествена козметика вече от десетилетия полагат специални грижи за поддържането на използваните от тях растения.

 

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 208 посетителя в сайта