www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ЗА ДА СЕ ИЗБАВИТЕ ОТ БРЪЧКИ, МАХНЕТЕ ЗАХАРТА

(2 votes, average 4.50 out of 5)

 

 

Учените предупреждават, че само си хвърляме парите на вятъра за прескъпи кремове, ако менюто ни лепне от захар. Напразни са усилията да задържим младостта на лицето, ако захарта саботира отвътре образуването на витални клетки. Движейки се с кръвта, част от глюкозата се лепва за белтъчините и мазнините. Тези принципно нови молекули рушат еластичността на тъканите. Деформират се не само кожата и лигавиците, а и стените на кръвоносните съдове. Правят го чрез токсичните съединения, наречени крайни продукти на гликирането. Те пречат на еластина и колагена да поддържат младежкия вид и сочност на кожата. Когато тези важни протеини изпаднат в немощ, кожата губи своята обемност и еластичност. Тогава всяка мимика дълбае бръчки, които обаче не се заглаждат с отпускането на мускулите, както в младостта. Кожата се дипли, изглежда тънка и сбръчкана. Става по-уязвима за радиацията от  слънцето, лесно се инфектира.

В търсенето на вечната младост заможната част от човечеството от десетилетия експлоатира растежния хормон. С напредването на годините тялото го произвежда все по-оскъдно и внасянето му от вън е начин да се забавят стрелките на биологичния часовник. Едно скъпо удоволствие, свързано и със странични ефекти. Но човек може да подобри естественото синтезиране на еликсира съвсем безплатно. Как? Като избягва храните със захар,които блокират растежния хормон.

Белите кристали ни състаряват и по друг, още по-коварен начин - като изтощават имунната система. При нормална ситуация клетки килъри се впускат да се борят с попаднали в тялото бактерии, вируси, токсини. "Бойното поле" реагира с възпаление, което е признак на здрав организъм. Но наднормената захар в кръвта удължава ненужно процеса, обезсилва имунните клетки и разчиства пътя за болестите и остаряването. Според доста лекари механизмът е в основата
на раковите процеси

Това обяснява призива на учените да изхвърлим захарницата и да ограничим до минимум рафинирани въглехидрати като торти, бисквити,бял хляб. Замяната им с кафяви, пълнозърнести варианти ще гарантира по-плавно покачване и намаляване на нивото на кръвната захар. И вероятно ще се вместим в нормата на Световната здравна организация тези въглехидрати да не надхвърлят 10 на сто от калориите, които сме усвоили за деня.

Наред със стряскащата новина, че сладките храни ни състаряват, учените предлагат и утешителна. Ако променим начина си на хранене и намалим драстично захарта, благодарение на вътрешните резерви на организма кожата ще започне да се възстановява. Внимавайте и дали на етикетита има изброени декстроза, царевичен сироп, малтоза, фруктозен сироп. Вместо сладкиши яжте плодове - съдържат естествени захари, които не са вредни, единодушни са диетолозите. А с витамините и антиоксидантите си разкрасяват допълнително. Е, бръчките няма да изчезнат напълно, но ще личат по-малко и няма да се увеличават бързо.

 

 

24chasa.bg

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 330 посетителя в сайта