www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ЛУНИЧКИ

(0 votes, average 0 out of 5)

 

 

Кога се появяват луничките?

Луничките  се появяват по лицето най-често през лятото и пролетта. Обикновено те се появяват при деца, но най-често при руси и светли хора.

Причини за появата на лунички

Луничките се дължат на натрупване на кожен пигмент под влияние на слънчевите лъчи. През есента и зимата могат напълно да изчезнат.

Какво представляват луничките?

Луничките са струпвания на концентриран меланин, породени от структурна промяна на меланозомите – мястото, където се съхранява въпросният ензим. Появяват се предимно в горната част на тялото, защото тя е най-огрявана от слънцето. Слънчевите целувки по кожата се забелязват по носа, бузите, рамената, горната част на гърба, в по-малки количества по краката.

Луничките са много малки петна, не по-големи от върха на кърфица. Често обаче имат навика да се препокриват и така дават вид на по-големи кожни оцветявания. На цвят луничките са жълтеникави, червеникави, светлокафяви или по-тъмни. Понякога ги бъркат с бенки, но двете нямат общо. На слънчевите целувки се радват хората със светла кожа, защото имат по-малко меланин и вместо загар получават „дъжд“ от лунички.

 

Причините за появата на лунички по кожата могат да са две. Вариант 1 – да сте ги наследили по генетичен път. Установено е, че хората, които имат ген MC1R са по-предразположени към слънчевите петна в сравнение с другите. Вариант 2 – да са ви подарък от слънцето. Ако сте с по-чувствителна кожа и я изложите за повече време под UV-B лъчи, активирате меланоцитите и така повишавате производството на меланин и правите луничките по-забележими.

Най-общо могат да се определят два вида лунички. Едните са по-известни с името си ефелиди. Това са лунички, които се появяват лятото заради излагането на кожата на слънце, и с времето, когато сезоните се сменят, избледняват. Другите ги наричат слънчеви петна или лентиго – това са лунички, които радват собствениците си и през зимата.

Понякога луничките се появяват през пубертета, друг път още в ранна детска възраст. При някои те изчезват с напредването на възрастта, докато при други се забелязват именно в по-късен етап.

За премахване на луничките и тъмните петна  се препоръчва да се използуват (продължително време) следните билки:

Магданоз - прилагат се лапи от сварени листа и корени. Лапите се оставят да действуват 30 минути. Може да се използува и пресен сок от скълцани свежи листа, с които лицето се намазва два пъти дневно.

Глухарче - две супени лъжици млади цветове от глухарче се варят 30 минути в половин литър вода, след което отварата се прецежда. Лосионът се използува за обтриване на лицето сутрин и вечер.

Селим - една чаена лъжичка ситно нарязани корени и листа се заливат с една чаена чаша студена вода. Сместа се оставя да престои един час, след това се слага на огъня и се вари 10 минути след завирането. Прецежда се и се използува, като луничките и тъмните петна се мажат два пъти дневно до изчезването им.

 

 

 


 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 396 посетителя в сайта