www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

СВЕТЛИНОЛЕЧЕНИЕ

(0 votes, average 0 out of 5)

Описание на светлинолечението

В съвременната козметика като лечебно и профилактично средство се използуват и светлинните лъчи с различна дължина на вълната. Ултравиолетовите лъчи ca невидими за човешкото око, но те оказват благотворно влияние върху организма и затова се прилагат широко в козметиката. Те проникват в дълбочина до 0.5 мм в кожата, като стигат до капилярната мрежа под епидермиса. От 2 ДО 10 часа след облъчването в зависимост от дозата УВЛ кожата равномерно се зачервява (еритема) , което след 24 часа се засилва максимално и се придружава от сърбеж, парене, болка, оток, местна температура. При прекомерно голяма доза може да се получат мехури по кожата и обща температура. След два -три дни това състояние преминава и се появява пигментация на кожата, която е най-силна след 5-8 дни.

Какво въздейстиве оказва ултравиолетовото лъчение върху организма?

УВЛ оказват физиологично въздействие върху целия организъм и затова те се прилагат предимно за общо облъчване на тялото и за лечение само на някои кожни заболявания с козметично значение - акне, витилиго и др. В козметиката УВЛ се използуват за получаване на красив тен на лицето. Трябва обаче да се знае, че чувствителността на различните хора към УВЛ не е еднаква. По-бялата кожа е по-чувствителна от по-тъмната. Младежите в пубертета, хората на възраст над 50-55 години и жените пред менструация са по-чувствителни от другите. В различните участъци на тялото кожата е различно чувствителна към УВЛ.

За източник на изкуствени УВЛ се използува кварцовата лампа.

Описание на топлинните /инфрачервените лъчи/

Топлинните (инфрачервените) лъчи също са невидими за човешкото око, но имат топлинно действие върху организма.

Въздействие на инфрачервените лъчи

Те проникват през кожата на дълбочина до 5 и повече сантиметри, дразнят периферните нервни окончания, разширяват рефлекторно кръвоносните съдове, засилват кръвния и лимфния ток. Заедно с това се засилват жизнените процеси в кожата и подлежащите тъкани, повишава се тяхната обмяна и се разнасят болестно натрупаните вещества; спастично съкратените мускули се отпускат; болката намалява; мастната и потната секреция се засилват; усеща се леко затопляне. Поради всички тези качества топлинните лъчи намират приложение и в козметиката. Облъчването с топлинни лъчи допълва и засилва в някои случаи и заменя топлинните козметични процедури - горещите водни и маслени компреси, парната баня, парафиновата маска и др. За усилване на благотворното въздействие на масажа облъчването с топлинни лъчи може да се приложи предварително. То не се прилага при остри възпалителни и гнойни заболявания на кожата, розацея и др.

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 563 посетителя в сайта