www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

БЕЛЕЗИ

(1 vote, average 4.00 out of 5)

Белези. Причини за поява на белези

Белези и ръбци се явяват на места, където е нарушена целостта на кожата (след нараняване, изгаряния и др.). Когато е нарушен само епидермисът (охлузване, ерозия), кожата зараства без белег. Може да се образува само леко пигментно петно, което след време изчезва. Когато загубата на кожната тъкан е по-дълбока от епидермиса и засяга дермата и подкожната тъкан (при нараняване, при язви и гнойни възпаления и др.), остава белег с различна форма и големина в зависимост  от вида на кожния дефект. В областта на белега измененията на кожните тъкани са значителни особено се повлиява кожната еластичност. Кожата е изтънена, гладка, блестяща.

В коя част на кожата се намират белезите?

Пресните белези имат розов цвят, но след време потъмняват и постепенно се обезцветяват, като могат да станат почти бели върху белезите няма косми, мастни и потни жлези, те съдържат обаче нервни разклонения, поради което понякога може дa бъдат чувствителни.Понякога белезите са разположени на нивото на околната кожа.

Форма на белезите

По-често са хлътнали или издигнати. Хлътналите (атрофичните) белези са разположени леко под нивото на кожата, а понякога и значително под нея, дори могат да имат формата на ямка. Издигнатите (хипертрофичните) белези са надигнати над нивото на кожата.Освен от нараняване, изгаряне и измръзване белези могат да се образуват след младежки пъпки, циреи, дребна шарка ( варицела) и др. Много от белезите в тези случаи се дължат на неправилно поведение на болните (чоплене, инфектиране, неправилно лечение и пр.).

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 181 посетителя в сайта