www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ВРЕМЕННО ПРЕМАХВАНЕ НА КОСМИ

(0 votes, average 0 out of 5)

 

Методи за премахването на космите по тялото

Методите за премахване на косми се делят на две групи: методи за временно обезкосмяване и методи за трайно обезкосмяване.

 

Методи с временен успех

Рязани и бръснене на космите. Използуват се бръснач, самобръсначка, машинка  за подстригване или ножица. Добър резултат може да се получи само в началото. Ако по този начин са премахнати космите, които първоначално са приличали на мъх, след бръсненето те бързо израстват и стават по-груби. Това води до извънредно често бръснене, което още повече увеличава окосмяването. По тази причина този метод изобщо не се препоръчва.

Отскубването на космите се прилага ежедневно от повечето жени, специално за прочистване на веждите и за премахване на отделни едри косми по горната устна или брадичката. Отделните косми се премахват най-бързо и лесно, ако отскубването се извършва по посока на косъма. Извършва се с пинцети и е почти безболезнено. Коренът (луковицата) на косъма обаче се запазва и скоро на негово място изниква нов. Понякога умелото изтръгване на луковиците води до изчезване на космите. Преди изскубва нето на веждите е необходимо пинцетите да се дезинфектират, за да се избегне развитието на инфекция.

Коломаска. Този метод е бил известен още в древността и е прилаган от гърците и римляните. Окосмената област се залива с разтопена затоплена смес от колофон, восък и парафин. Преди заливането кожата се напудря, за да бъде добре изсушена. След като изстине, втвърдената маса се отделя с едно-единствено енергично движение. По този начин се от скубват и най-нежните косъмчета. След отцепването на маската добре е да се правят противовъзпалителни компреси. Този малко болезнен метод е подходящ за отстраняване на космите по ръцете и краката, но не се препоръчва за места с нежна кожа, като подмишниците и др., тъй като се получава силно раздразване на кожата.

Депилатоари. Касае се за специални прахове и пасти, съдържащи химични вещества, разрушаващи космите. Обикновено в състава им влиза бариев сулфид. Тези вещества при обикновена температура разрушават роговото вещество на косъма и го пречупват в основата. Те се използуват обикновено за отстраняване на космите от краката, но може да се използуват за космите на подмишниците. Приложението е много просто. Кожата не трябва да се почиства, за да се запази покриващия я мазен слой. В никакъв случай този метод не тpябва да се прилага след гореща баня, за да не проникне  вещество дълбоко в кожата и да я увреди. Праховидният депилатоар се смесва с малко вода, за да образува каша. С нея или с готовите пасти се намазва окосмената област. След няколко минути, след като изсъхне кожата, намазката се изтръгва или измива заедно с пречупените косми. Най-добре е кожата след това да се изплакне с киселинен разтвор (на 1 чаша вода 1 чаена лъжичка оцет) и да се намаже с мазен крем.

Методи за просветляване на космите. Един от най-добрите методи за прикриване на прекомерното окосмяване е обезцветяването на космите с кислородна вода. Изрусяването е най-подходящо за отстраняване на тъмния мъх по горната устна и по краката. За тази цел се използува перхидролът, който представлява концентрирана кислородна вода (50%). Той се разрежда с вода в съотношение 1:5 или по-добре 1: 10 и с този разтвор се правят компреси в продължение на няколко часа всеки ден, докато се обезцветят космите. За да се поддържа обезцветяването, компресите се повтарят през 3-4 дни. За обезцветяване на косата може да се използуват пасти и мехлеми, съдържащи перхидрол. Такава паста можете да приготвите сами: 10 мл 5% кислородна вода, 2 капки амоняк  и малко пшеничено брашно. Образуваната каша се нанася върху съответното място. След 10 минути ( а ако започне да пари и по-рано) кашата се отстранява с топла вода. Не забравяйте и тук да изплакнете кожата със смес от вода и оцет и да я намажете с крем! След изрусяването космите могат да се изтъркат с минерала пемза. Поглаждането с пемза с прави няколко пъти през два дни, като се внимава да не се раздразни кожата. След изтриването кожата се намазва с крем, за да се успокои. Този метод се прилага при окосмяване на крайниците.

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 256 посетителя в сайта