www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

СТАРЕЕНЕ НА КОЖАТА

(0 votes, average 0 out of 5)

Стареене на кожата. Причини за стареене на кожата

Стареенето на кожата е естествен процес, свързан с физиологичното състояние на целия организъм. С напредване на възрастта в организма настъпват невъзвратими промени, които се придружават от т. нар. старческа атрофия на кожата. Възрастта, през която се появява тази старческа атрофия, както и степента на нейната изразеност са строго индивидуални. При това е доказано, че наследствеността играе важна роля за преждевременното или по-късното настъпване на тази атрофия. От съществено значение са също и начинът на живот, както и навременните и правилните грижи за кожата. Как да предпазим лицето от проявите на старостта? Как да  направим възрастното лице да изглежда по-свежо и по-младо? Всеки, който преследва тази примамлива цел, трябва да знае, че тя се постига с цената на упорити и продължителни усилия, а не за кратко време и с чудотворни средства.

От какво зависи еластичността и свежестта на кожата?

Трябва да сте наясно, че младежката еластичност, свежест и сочност на кожата зависят от безупречното хармонично функциониране на всички органи и системи на организма. Чист въздух, редовни гимнастически упражнения, целесъобразен начин на хранене, здрав сън, системни , козметични грижи - ето изворът на младостта на жената. Белезите на застаряване на кожата се появяват най-напред по откритите части на тялото - главно лицето и шията, тъй като върху тях влияят допълнително и факторите на околната среда: слънце, вятър, студ, индустриални продукти, неправилно козметично третиране и др. Важна роля за преждевременното застаряване на кожата играят и различните възпалителни заболявания на различни органи и системи, нарушенията в обмяната на веществата и в дейността на жлезите с вътрешна секреция, недостигът на витамини и белтъчини в храната, липсата на достатъчно чист въздух, движение и сън, злоупотребата с никотин и алкохол, бързото отслабване и др.

Възрастови промени върху кожата

Възрастовите промени в кожата cе характеризират с намаляване и изместване на подкожната тлъстина и промени в съедителната тъкан. Променя се характеристиката на кожата  по отношение на цвета, дебелината, гладкостта, еластичността и съдържанието на влага. Измененото разпределение на тлъстините на лицето' (изместване на тлъстините) заема едно от първите места в процеса на стареенето на лицето. То започва между 20- и 25-годишна възраст, като тлъстините под очите намаляват, очите хлътват, образуват се тъмни кръгове (дължащи се на прозирането на кръвоносните съдове), кожата се отпуска във вид на торбички. С течение на годините тлъстините се изместват в долните части на лицето и образуват увисналите бузи и двойната брадичка - получава се квадратна форма на лицето. Еластичността на влакната на съединителната тъкан намалява, кожното кръвообращение се влошава, кожата се изсушава. В резултат на тези процеси формата на лицето се променя, кожата става сивожълтеникава и суха, появяват се множество бръчки по челото, около очите, носа, устата, шията и пр. Процесът на остаряване на организма е неизбежен, но може да бъде забавен, като се запазят по-продължително време младежката свежест и красота. Запомнете! Занемарените грижи за организма и в частност за кожата са първата стъпка към преждевременното остаряване. Трябва да се вземат предпазни мерки още в млада възраст, преди да са се появили значителни изменения по кожата. Това обаче не значи, че при повяхнала кожа и появили се вече бръчки трябва да се предадете. Напротив, вашата намесa ще подобри състоянието на кожата, ще забави процесите на стаpeeнe. Въоръжете се със знания и търпение и започнете системните грижи за вашата красота! Преди всичко внимавайте за здравето си, тъй като много от най-невинните заболявания дават отражение върху кожата.

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 232 посетителя в сайта