www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ВИДОВЕ МАСАЖНИ ДВИЖЕНИЯ НА ЛИЦЕТО

(0 votes, average 0 out of 5)

 

Описание на видове масажни движения

Пет са основните масажни движения: поглаждане, разтриване, мачкане, потупване и вибрация. За да се получи по-добър резултат, обикновено те се комбинират.

П о г л а ж д а н е т о ускорява движението на лимфната течност и на кръвта, подобрява кръвоснабдяването на кожата, освобождава изходните канали на мастните и потните жлези от натрупания в тях секрет. Обикновено всички масажи започват и завършват с поглаждане. .

Р а з т р и в а н е т о се осъществява чрез кръгообразни движения по кожата. Подобрява кръвообращението на масажирания участък и разнася някои по-малки инфилтрати (уплътнение след възпаление на кожата).

М а ч к а н е. Чрез плъзгащи движения на краищата на пръстите на едната или на двете ръце едновременно се натиска и мачка кожата на даден участък. Мачкането засилва кръвообращените и в дълбоките тъкани на масажираната област.

П о т у п в а н е т о се състои от множество удари върху кожата, нанесени с краищата на пръстите при отпуснати стави на ръцете. При потупването върховете на пръстите трябва да падат последователно, а не всички наведнъж. Потупването по­добрява кръвоснабдяването и рефлекторно влияе на нервната система.

В и б р а ц и я т а се състои от равномерни, бързи и трептящи движения на върховете на пръстите или дланите, които се предават на подлежащите тъкани като леки сътресения и разклащания. Слабите и фини вибрационни движения успокояват нервната система, а силните я възбуждат.

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 89 посетителя в сайта