www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ВИДОВЕ МАСАЖ

(0 votes, average 0 out of 5)

 

Видове масаж. Масажът бива хигиенно-козметичен и лечебен.

Х и г и е н н о - к о з м е т и ч н и я  м а с а ж е средство за борба с преждевременното състаряване и повяхване на кожата, особено на сухата и тънка кожа. Той има и "лечебно" действие върху вече появилите се бръчки и намаления тургор на кожата на лицето и шията.

Л е ч е б н и я т м а с а ж се прилага при кожа с разширени пори и увеличена мастна секреция за отделяне на секрета от мастните жлези, за разнасяне на възпалителните инфилтрати, при вродени и придобити (дълбоки) бръчки, двойна брадичка и др.

Фактори, от които зависи вида масаж за лице

В зависимост от състоянието на кожата на лицето се определя и времето за започване на масажа. Обикновено към 30-годишна възраст кожната еластичност намалява. Затова за предпазване от преждевременно набръчкване на кожата масажът в тази възраст е вече необходим и полезен.

Най-добре е масажът да се извършва по назначение на специалист и от специално обучено лице, което познава анатомията на лицето, владее техниката на масажа, спазва строго хигиенните правила.

Определяне състоянието на кожата преди започване на масажа

Преди масажа трябва да се огледа и прецени състоянието на кожата на лицето - нормална, суха, мазна, с наличие на кожни инфилтрати и т. н. Поради това лицето най-напред се почиства със съответен лосион (тоалетно мляко), след което за 2-3 минути се прави горещ компрес с хавлиена салфетка (кърпа), напоена с гореща вода или по-добре с подходяща билкова отвара (чай). Компресът покрива цялото лице, като се оставят свободни само устата и носът, и причинява прилив на кръв към лицето, разширява кожните пори, епидермисът набъбва и мъртвите му клетки се отделят по-лесно. При по­следвалия масаж кожата всмуква по-добре и по-бързо подхранващия крем, което е особено необходимо при масажа на сухата кожа. Освен с компресите кожата може да се подготви за масаж и чрез парна баня, парафинова маска или гореща вана.

Кремове за масаж на лицето

Преди да започнете масажа, намажете кожата с мазен подхранващ крем, който разпределете по лицето с леко поглаждане на кожата по "масажните линии": от средата на челото към слепоочията, от основата на носа към ушите, от върха на носа към ушите, от средата на брадичката към ушната висулка. За по-лесно плъзгане на дланите намажете ръцете си с няколко капки растително, хидрофилно или почистващо масло. Масажните движения трябва да са ритмични, да не разтягат кожата, да се повтарят по 4-5 пъти. Масажът продължава 15 минути, като за един курс се правят 15-20 масажа. Седмично се правят не повече от 2-3 масажа, а в годината - не повече от 2-3 курса.

Противопоказания за масаж

Масаж. не се прави при акне с гнойни пъпки и мехурчета, при остро възпаление на кожата, екзема, остра форма на розацея, херпес, контагиозни молуски, кожни гъбички (микози), плоски брадавици, прекомерно окосмяване, цепнатини и пукнатини по лицето, замърсена кожа, остро възпаление на лицевия нерв, високо кръвно налягане (хипертонична болест 3 степен) и други тежки органични заболявания.

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 199 посетителя в сайта