www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

:МАЗНА КОЖА

(0 votes, average 0 out of 5)

Какво прави кожата мазна?

Вследствие усиленото отделяне на кожни мазнини, особено през пубертета, се получава един често срещащ се, неприятен козметичен дефект - мазна кожа. Излишно отделената мазнина се разстила по повърхността на кожата и тя изглежда като намазана с масло и лъскава. Обилната мазнина запълва отвърстията на мастните жлези, разширява ги и кожата придобива вид на портокалова кора. Мазната кожа лесно задържа прах, която се смесва с отделени епидермални клетки, микроби и др. и образува една неприятна "смазка" върху нея. Кожата става мазна, с мръсносивкав цвят.

Кои области се омазняват най-лесно?

Най-мазни са кожата на челото, носа и брадичката, кожата на врата, кожата между плешките, в областта на гръдната кост, големите кожни гънки (под мишниците, под гърдите, в слабините) и кожата по всички окосмени части на тялото.

Кои периоди от живота са рискови за образуване на мазна кожа?

Най-често кожата е мазна през пубертета, но може да остане мазна до 40-50 години. Понякога кожата може да е мазна само в някои участъци на лицето: ноздрите на носа и брадичката. Мазната кожа се наблюдава по-често при жени с тъмна, мургава кожа.

Кои са факторите, причиняващи мазна кожа?

Мастната секреция на кожата може да се увеличи поради различни причини. Преди всичко може да се дължи на повишената дейност на жлезите с вътрешна секреция, специално на половите жлези, в периода на половото съзряване. Тогава под хормоналното въздействие функциите на мастните жлези се усилват, понякога за много години. По време на бременност също може да се наблюдава мазна кожа. Мастната секреция на кожата се увеличава при смущения на храносмилателната система, особено при запек. Чернодробните заболявания също влияят върху мастната секреция. Нервната система регулира мастната секреция и затова при някои нервни заболявания (Паркинсонова болест) отделянето на мазнина по лицето се увеличава. Мазна кожа се получава и при злоупотреба с козметични средства, като продължителна употреба на мазни кремове и различни козметични масла. Напълняването на тялото води също до увеличаване на мастната секреция. Дейността на мастните жлези се засилва от храни, богати на мазнини и въглехидрати.

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 367 посетителя в сайта