www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

КОЛИКИ ПРИ БЕБЕТА

(4 votes, average 5.00 out of 5)

 


Как да се справим с коликите?

Коликите са състояние, при което бебето има продължителни пристъпи на внезапен, силен плач и раздразнителност. Проявява се при около двадесет процента от всички бебета, около две седмици след раждането и може да продължи, докато бебето стане на три-четири месеца.

Пристъпите на колики често се случват през нощта и могат да, продължат до четири часа. Бебето повдига колене към гърдите си, пуска газове и маха с ръчички. Мускулите на корема му може да са твърди на пипане. Атаките престават толкова внезапно, колкото са и започнали. Може да ви е от полза да знаете, че коликите не са опасни за бебето.

Причини за колики

Въпреки че коликите са били обект на много изследвания. има малко доказателства относно причините за тях.Ето някои твърдения за поризхода на коликите:

 

  • незрялост на храносмилателната система на бебето, наричана още заболяване на гастроезофагеалния рефлукс (ЗГЕР)
  • чувствителност или непоносимост към съставките, съдържащи се в млякото на прах или или майчиното мляко
  • някои храни, които майката консумира, ако кърми

 


Какво да направите, ако бебето ви има колики?

На този етап няма ефективно лечение. Съветваме ви да не давате на лекарства с цел да облекчите болките му. Те могат да предизвикат допълнителни проблеми. Консултирайте ситуацията с вашия педиатър.

Проверете как околната среда влияе на вашето бебе

Бебетата, които страдат от колики, могат да бъдат особено чувствителни към заобикалящата ги среда . Те могат да имат проблеми с прехода от спокойствието в майчината утроба динамиката на заобикалящия ги свят.

Открийете как бебе реагира на звук, допир, светлина и движение. Въздействайте му с различни стимули, за да видите как малкият човек реагира но ги елиминирайте, ако му действат обезпокояващо. Повдигането на горната част на бебешкото креватче може да даде добър ефект. Масажът също дава резултат при някои бебета.

Рецепта за облекчаване на коликите

 

Добра и изпитана рецепта е даването на малко захар, разтворенa във вода. Захарта стимулира бебешкия мозък да произвежда естествени болкоуспокоителни. Дайте му няколко капки вода с петнадесет процента захар, разтворена в тях, веднъж в продължение на пет минути. За да направите петнадесетпроцентов разтвор, смесете една супена лъжица и една чаена захар и двеста и тридесет милилитра вода. Можете да използвате спринцовка, за да го дадете на бебето.

 


 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 345 посетителя в сайта