www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ПРЕЖДЕВРЕМЕННО СПУКВАНЕ НА ОКОЛОПЛОДНИЯ МЕХУР

(0 votes, average 0 out of 5)

 

 

 

Кои фактори могат да попречат на преждевременното спукване на околоплодните води?

Една по-интензивна женска консултация може да предпази от преждевременно спукване на околоплодния мехур при бременните, информира Агенция „Фокус”, цитирайки д-р Христо Василев, началник отделение във Втора САГБАЛ „Шейново”. Според акушер-гинеколога, по-честите консултации с гинеколог може да предотврати сериозни последствия за майката и бебето.

Какви случаи на инфекции има при новородени?

„Общо взето пациентите остават недобре наблюдавани в женската консултация и често имаме раждане на деца, които са с вродени пневмонии на база на инфекции. Това са инфекции на майката, които са отишли в бебето и тези бременни идват в такова състояние. Ние сме крайната точка на едно цялостно наблюдение. Имаме бебе родено с двустранна пневмония, вследствие на инфекция, без да е бил отворен околоплодния мехур. Той не се е спукал, но инфекцията е съществувала”, разказа д-р Василев. Според него, ако бременната е наблюдавана интензивно, лекарят би трябвало да установи навреме появата на инфекция.

Какви мерки трябва дабъдат взeти за профилактика на преждевременно спукване на околоплодния мехур?

Основна профилактична мярка срещу преждевременното спукване на околоплодния мехур, според акушер-гинеколога, е редовна женска консултация от първия момент на забременяването. „Задачата на тази консултация е именно търсене на инфекция и лекуване на инфекция”, каза д-р Василев. Неговият съвет към бременните е да изберат адекватна женска консулация със сериозно отношение.

Как бременните да охраняват своето здраве?

„Бременните могат да направят консултации, никой не ги е закрепостил към един лекар. Човек сам трябва да търси най-доброто, което може да му бъде предложено”, посочи той. Според него, културата на населението е ниска по отношение на здравето. „При всяко положение е добре да се ходи по-често на лекар с риск да станеш досаден, но ти охраняваш собствения си интерес. Ако гинекологът по-често вижда пациента, ще извършва повече прегледи и ще има повече информация. Например, една жена постъпи 15 дена след термина. Това е безумие просто. Чакала някой лекар да й се обади, ама той не й се обадил. Човек с висока култура охранява собствения си интерес и интереса на бебето, с риск дори да бъде счетен за хипохондрик. Може и за това да се касае, но тогава е задължение на лекаря да каже, че всичко е нормално и не е необходимо по-интензивно наблюдение и изследвания”, обясни д-р Василев. По думите му, изследванията по Здравна каса за бременните частично покриват необходимостта от откриване на инфекции. „Както го е формулирала Здравната каса като наблюдение на женска консултация е добре, но това не изключва майката допълнително да изисква изследвания”, каза още д-р Христо Василев.


 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 217 посетителя в сайта