www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

РЕТИНОПАТИЯ ПРИ НЕДОНОСЕНИ ДЕЦА

(0 votes, average 0 out of 5)

 

В "Майчин дом” – София се гледат изключително малки деца, някои от които са родени с тегло 500 грама и успеваемостта на болницата при тези ниски тегла е голяма, предава Агенция „Фокус”, цтирайки  началникът на Клиниката по неонатология в университетската болница доц. Боряна Слънчева. 
„И аз, и колегите отчитаме като голям успех това, че макар да гледаме толкова малки деца, късните и сериозни усложнения, като ретинопатията или детска церебрална парализа, се проявяват при изключително нисък процент от недоносените, лекувани при нас”, изтъкна тя. Според няколко проучвания специално за ретинопатията резултатите на „Майчин дом” са напълно съизмерими със световните центрове, по отношение на намаляването на честотата на развитието на заболяването. 
„Работим по специални протоколи за вентилацията на децата и подаването на кислород. Това се реализира като много голям успех, тъй като става въпрос за заболявания с голям социален ефект както за семейството, така и за цялата страна”, каза още неонатологът. 
Доц. Слънчева подчерта, че кувьозът сам по себе си не е причината за развитието на ретинопатия. „На първо място, това е изключителната незрялост на бебето. При едно дете, родено в 28 седмица – 12 седмици преди определения срок, с много ниско тегло, което при всички положения попада в интензивно отделение, водеща причина е незрялостта му, а на второ място е количеството на подавания кислород”, обясни специалистът по новородени. 
В Клиниката по неонатология в „Майчин дом” се контролира много стриктно кислородното насищане, като не се допускат високи стойности. „Придържаме се към едни действително ниски стойности на кислорода – между 90 и 92 % и това е един от факторите за превенция на ретинопатията. Естествено скъсяваме и апаратната вентилация и изобщо всички агресивни действия, които се налагат в интензивната терапия, се свеждат до минимум, така че да се работи максимално щадящо с децата”, каза още доц. Боряна Слънчева.

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 203 посетителя в сайта