www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ОБРИВИ ПРИ ДЕЦА

(0 votes, average 0 out of 5)

 

 

 

Може да видите по кожата на вашето  дете най-различни обриви, по които трудно ще разберете за какво заболяване става дума. Вие ще трябва  да можете обаче да ги опишете пред лекаря, ако изчезнат за ден-два. Затова тук ще ви представим описанието на някои по-важни и често срещани обриви.

Уртики (фуски). Това са алергични обриви с червен цвят, надигнати над околната кожа и с сърбящи - като тези при ожарване от коприва. Характерни са за детската уртикария, за ужилване от насекоми, за серумна болест и непоносимост към  някои храни и медикаменти. Те са бързопреходни, рядко се

задържат повече от 2-3 дни.

Пъпките са разположени дълбоко в кожата, с големина на царевично зърно до лешник. Възпалителните възли биват с връхче и зачервена кожа - те се развиват като цирей и нагнояват. Когато са без връхче, също образуват гнойник, който се отваря, ако не се прореже от лекаря.

Мехурчетата са повърхностно разположени, с го¬лемина на главичка на карфица до лещено зърно, а когато са големи, се наричат мехури. Те биват изпълнени с бистра до гнойна течност или кръвениста материя.

Зачервени петна по кожата с размери до 3-4 мм, които често се сливат, са характерни за дребната шарка (морбили), но също така и за рубеолата. Дребнопетнист зачервен обрив по цялото тяло е характерен за скарлатината, а рязко ограничен възпалителен обрив с червен цвят и с очертан ръб е типичен за червения вятър (еризипел).

 

 

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 322 посетителя в сайта