www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ГРИЖИ ЗА ДЕТЕ. Болно дете

(0 votes, average 0 out of 5)
Article Index
ГРИЖИ ЗА ДЕТЕ. Болно дете
От какво боледуват децата
Как да разпознаем болестта у детето?
Какви данни са ни нужни, за да се диагностицира болестта у детето?
All Pages

Грижи за  детето и неговото здраве

Първите здравно-хигиенни навици детето започва да усвоява още в края на първата година, но родителите не трябва да избързват с прекалено ранното им насаждане. Особено важно е приучването към съзнателно (волево) изхождане по малка и голяма нужда, което най-често се осъществява от 1- до 3-годишна възраст. Всяко дете, което на четиригодишна възраст не може съзнателно и волево да командва изхожда нето си по малка и голяма нужда, се нуждае от консултация с педиатър.

От какво боледуват децата

Децата боледуват по-често от възрастните. Причините за заболяванията са много болестотворни микроби (бактерии, вируси) I паразити, недоимъчно хранене. Неправилно отглеждане, травми, злополуки и непригодни условия за живот. У децата, се срещат много наследствени и вродени болести и пороци в развитието на отделните органи, туморите са крайно редки в детската възраст. Haй-честите болестни прояви са повишена температура,хрема, кашлица, затруднено и учестено дишане, коремни болки, повръщане. диарични разстройства,  кожни обриви.

Как става разпознаване на болестта у детето

Родителите (особено майките) най-рано забелязват болестните прояви у децата, най-добре проследяват тяхната поява и развитието и сведенията, които дават на лекаря, имат голямо значение за правилното разпознаване естеството на заболяването и за ранното му лечение. Разпознаването на едно  заболяване у детето е най-трудната задача в работата на лекаря и за нейното решаване незаменими помощници са родителите и близките на детето. Родителите трябва да следят и най-малките промени и отклонения в здравното състояние на детето. При разпита (анамнезата) е най-добре родителите да дават сведения за настоящото заболяване, като последователно охарактеризират развитието на отделните болестни прояви. За по-пълно изясняване същността на едно заболяване и опознаване реактивността на детето често пъти се налага да се дадат допълнителни сведения, а именно: протичане на бременността, тегло на детето при раждане, болестни състояния в периода на новороденото, хранене на детето (естествено или изкуствено), как е протекло досегашното развитие на детето, какви ваксинации е получило, какви заболявания е прекарало и др. 

Какви сведения са необходими за  диагностициране на болестта у детето

От значение е да се дадат сведения и за боледувания на родители, братя и сестри, баби и дядовци по майчина и бащина линия. Не бива да се пропускат и сведения за болестите в детския колектив (ясли, детски градини, училища и др.), а така също и особености в характера, навиците и поведението на детето. Родителите не трябва в никакъв случай да правят грешката сами да разпознават и лекуват заболяванията на децата, която грешка в някои случаи може да има фатални последици. Самолечението трябва да се избягва и при леки на пръв поглед заболявания. Родителите и близките не бива в никакъв случай да плашат детето с лекаря, с лекарския преглед и манипулация или с евентуално постъпване в болнично заведение. Между родителите, лекаря и болното дете трябва да има спокойна взаимовръзка и доверие, които ще намалят до минимум неприятните изживявания на детето при неговата среща с лекаря или с болничното заведение.

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 327 посетителя в сайта