www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

БЕБЕ. ОПИСАНИЕ НА НОВОРОДЕНОТО

(0 votes, average 0 out of 5)

Описание на новороденото бебе.Физически черти в първит едни от живота на новороденото

През първите дни новороденото е с малко продълговата глава, с издути, пухкави червени бузки. Детето се ражда с черна коса. В първите седмици косата окапва и се подменя с нова, която може вече да е руса. Очичките му може да изглеждат сини, но в следващите седмици да станат кафяви. Нослето на новороденото е леко чипо, вирнато и по него личат белезникави точици. Това е задържана мазнина в мастните жлези, която през следващите дни се изчиства.

Кожа на новородено

При изписването от родилния дом кожата на новороденото бива често все още зачервена. Може все още да е налице физиологичната за тази възраст жълтеница. По това време кожата на детето показва леко, фино залющване на повърхностния слой. У някои деца то е по-силно изразено, а у други по-слабо и приключва до края на първия месец. Това лющене не изисква особени грижи. Само ако кожата е много суха, уместно е да се намазва леко след къпане с бадемова или маслиново масло.

Фин мъх по кожата на новороденото

Не бива да предизвиква безпокойство наличието на фин мъх по кожата на новороденото, който обхваща челото, слепоочията и гърба. Скоро той опадва.

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 149 посетителя в сайта