www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ЖЪЛТЕНИЦА ПРИ БЕБЕ. Физиологична жълтеница

(0 votes, average 0 out of 5)
Article Index
ЖЪЛТЕНИЦА ПРИ БЕБЕ. Физиологична жълтеница
Продължителност при физиологична жълтеница при бебе
Симптоми при физиологична жълтеница при бебе
All Pages

Жълтеница при бебе. Описание на физиологична жълтеница при бебето

Физиологична жълтеница се появява към 3-4-ия ден След раждането почти у половината от новородените. У едни тя е едва забележима, а у други - силно изразена.Жълтеницата  е резултат на нормалното за възрастта значително разпадане на червени кръвни клетки и образуването на голямо количество жлъчни пигменти, които незрелият още черен дроб не може да преработи и отдели чрез жлъчката. Незрелостта на черния дроб е толкова по-изразена, колкото по-дребно се роди бебето. Затова тази жълтеница е най-силно изразена у недоносените деца. 

Продължителност на физиологична жълтеница при бебето

Обикновено физиологичната жълтеница изчезва към края   първата седмица, така че новороденото идва в къщи вече, без жълтеница. У по-дребни и недоносени деца обаче тя може да продължи и до края на втората седмица. Тя е невинна и не  се отразява върху общото състояние на новороденото. То суче добре и спи спокойно. За разлика от тежките болестни жълтеници урината му не багри пелените в жълто.

Симптоми при физиологична жълтеница при бебето

При по-изразена жълтеница някои бебета стават малко по-сънливи, сучат по-вяло и се налага да бъдат събуждани и подканвани чрез леко ощипване по бузките. Все пак, ако жълтеницата на новороденото не изчезне до края на втората седмица, обадете се на лекаря. Ако забележите, че урината боядисва памперсите в жълто, занесете бебето при детски лекар.

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови


loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 409 посетителя в сайта